Bizarr adatokat küld a Voyager a Naprendszeren túlról

Az emberiség egyik legnagyobb csodájának számító űrszonda lassan 45 éve tartózkodik a világűrben – 10 éve pedig a csillagközi térben (magyarán a Naprendszerünkön túl), de még mindig küldi haza az adatokat, még ha azok nehezen is értelmezhetők.

Az 1977-ben fellőtt Voyager-1 mostanra több mint 23 milliárd kilométerre lehet a Földtől, és kb. 60 ezer km/h-val száguld a végtelen felé. A hatalmas távolság és a kíméletlen körülmények ellenére a NASA tartja vele a kapcsolatot, viszont a jeleit egyre nehezebben elemzi, hiszen azok inkább tűnnek véletlenszerűnek, mintsem megfigyelésen alapuló adathalmaznak.

Bár csoda, hogy működik, a NASA valószínűsíti, hogy 2025-ig még képes lesz rádiójeleket küldeni, aztán végleg elnémul, és az emberiség Földtől legtávolabb eső műemlékévé válik. Az utolsó éveit nagyon szeretnék kihasználni a szakemberek, már csak azért is, mert a Voyager-1 az egyetlen csillagközi térig eljutott és még mindig kommunikáló űrjármű. Mivel a végét járja, igazán bosszantó, hogy csak randomnak tűnő adatokat tudnak kinyerni belőle, és azok még véletlenül sem egyeztethetők össze a szonda valós helyzetével és körülményeivel.

- Hirdetés -

Suzanne Dodd, a Voyager 1-2-ért felelős projektmenedzser a csalódottság ellenére megértő: amint azt a Gizmodo kérdésére elárulta, ilyen idős űrjárművektől nem lenne korrekt tűpontos adatokat várni, és azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a csillagközi térben kíméletlen sugárzásnak van kitéve. A szakember közölte: ha csak egyetlen módja van annak, hogy a Voyager-1 még mindig érzékelhető rádiójeleiből értelmezhető információkat nyerjenek ki, akkor azt a mérnökeik meg fogják találni.

Már csak azért sem adhatják fel, mert a szonda nemrég rendkívüli oszcillációkat vett észre a mélyűr plazmájában, tehát fontos információkat képes közvetíteni az utolsó leheletéig, és a tudományos célú alkatrészei a fentebb írtakkal ellentétben megfelelően működnek.

Gábor János, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet