Biztonságos generatív AI-t építenek a társadalom javára

Sokmillió angol fontos tudományos program indul a generatív mesterséges intelligencia közvetlen társadalmi hasznának kiaknázására. A cél elsősorban az, hogy biztonságos megoldásokat építsenek az ipar és a kormányzatok számára, és olyan felhasználási területekre szánják, mint a robotika, a gyógyszerkutatás, az orvosi diagnosztika, a félvezető-fejlesztés, illetve a klímakutatás.

A Generative AI Laboratory (GAIL) néven létrejövő együttműködés az Edinburgh-i Egyetem AI-val kapcsolatos kutatás-fejlesztéseit fogja össze – írja a The Engineer. „A GAIL az informatikai iskolánk mesterséges intelligencia és a gépi tanulás terén zajló, világszínvonalú kutatásaira épül – magyarázta a programot vezető professzor. Helen Hastie hozzátette: számos területen, például az egészségügyben, a fintech és a fenntarthatóság területén alkalmazzák az eredményeiket, így az egyetem jó helyzetben van ahhoz, hogy „a GAIL interdiszciplináris kutatás és fejlesztés horgonya legyen, azáltal, hogy kulcsfontosságú együttműködéseket alakít ki az egyetemen belül, valamint külső partnerekkel és politikai döntéshozókkal”.

A generatív AI-ra a kép- és szövegalkotás, sőt, audio- és videótartalmak generálása kapcsán figyelt fel a világ, de az angol egyetem ennél jóval több potenciált lát benne. Jól kiépített, nagy teljesítményű számítási infrastruktúrát és nemzetközi kapcsolatrendszert alakítottak ki ahhoz, hogy mesterségesintelligencia-rendszereket építsenek, amit elengedhetetlen kutatási területnek tartanak. Ők adnak otthont az ARCHER2-nek, az Egyesült Királyság nemzeti szuperszámítógépének, és náluk telepítik az Exascale következő generációs komputert is, ami másodpercenként több milliárd számítás elvégzésére lesz képes.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Iain Gordon mérnök-professzor közölte: teljesen új módon, egyszerre csatornázzák be a projektbe a tehetséges hallgatókat és szakembereket, valamint a mindent megváltoztató technológiát, hogy az ne csak üzleti célokat, hanem közvetlenül a tudományos és ipari fejlődést, ezáltal a társadalmat szolgálja.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -