Bővült a Karcagi Ipari Park Kft. üzleti infrastruktúrája

Bővült a Karcagi Ipari Park Kft. üzleti infrastruktúrája, ennek részeként új poliuretán hab hulladékhasznosító üzemet adtak át hétfőn, a 2,3 milliárd forintos beruházáshoz a kormány 920 millió forint támogatással járult hozzá.

Varga Mihály pénzügyminiszter a karcagi József nádor úton megépült üzem átadó ünnepségén gratulált a karcagi önkormányzatnak, amely mintegy húsz éve elindította az ipari park fejlesztést. Hozzátette: az ipari park indulása létrehozott egy olyan gazdasági övezetet, amely egyre több vállalkozást vonz és egyre több embernek jelent munkalehetőséget.

A miniszter szerint szinte ugyanaz a tettrekészség valósul meg napjainkban a magyar gazdaságban, a Magyarországon vállalkozók között, mint József nádor idején volt jellemző az országban. A reformkorban a közgondolkodás részévé vált, hogy “tegyünk valamit hazánkért és tegyünk valamit a szülőföldünkért”- mondta, megjegyezve: ez a tettrekészség születik újjá az elmúlt néhány esztendőben.

- Hirdetés -

Felidézte, hogy Magyarországot 2010-ben a tíz, csőd előtt álló ország között emlegették, egyebek közt Argentínával és Törökországgal együtt. Ehhez képest a járvány után a magyar gazdaság egyike volt azoknak, amelyek a leggyorsabban tudtak újraindulni. “Ez pedig nem megy másként, csak az itt élő, itt dolgozó emberek, vállalkozások, vállalkozók tettrekészségével” – fogalmazott.

Kiemelte: Magyarország 2019-re már Európa leggyorsabban növekvő országává vált. A gazdaság 2021-ben 7,1 százalékkal nőtt. A válságot követő gyors újraindulás, a magyar gazdaság előkelő helye az uniós növekedési rangsorban, a magas beruházási ráta azt mutatja, hogy eredményesek voltak a kormány intézkedései.

A jelenlegi bizonytalan, válsággal és háborúval terhelt időszakban különösen nagy jelentőséggel bír, hogy a magyar gazdaság ma jóval ellenállóbb a válságokkal szemben, mint 2010 előtt volt – mutatott rá a tárcavezető.

Szavai szerint “mi előre nézünk és abban bízunk, hogy az itt megvalósuló beruházások munkalehetőséget, jövedelmet, megélhetést tudnak adni” nemcsak a karcagiaknak, hanem másoknak is, a környékbelieknek, a beszállítóknak, az ipari parkban dolgozóknak.

F. Kovács Sándor, Jász-Nagykun-Szolnok megye 3-as számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselője, az áprilisi választáson a Fidesz-KDNP képviselőjelöltje azt mondta, hogy az ipari park egyre nagyobb, erősebb, egyre több ember dolgozik ott és még számtalan lehetőség van benne.

Fazekas Sándor, földügyi szabályozás érvényesítésének koordinálásáért felelős kormánybiztos szavai szerint a beruházás egy olyan környezetvédelmi innováció eredménye, amelyet magyar befektetők, vállalkozók finanszíroznak. Az ipari park egyik fő profilja a környezetvédelmi célú beruházások befogadása – tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy Karcagon iparfejlődés, gazdasági dinamizmus van.

Szepesi Tibor, Karcag polgármestere (Fidesz-KDNP) arról beszélt, hogy Karcag város önkormányzata a lehetőségeihez mérten igyekszik segíteni minden fejlesztést, a munkahelyteremtő beruházások támogatása meghatározott feladattá vált az elmúlt időszakban. Ehhez fontos, hogy az eddigi kiemelkedő támogatás Magyarország kormányától és az önkormányzat igyekezete találkozzon a gazdasági élet szereplőivel, a munkaadókkal – mondta.

A Pénzügyminisztérium közleménye szerint az új 5000 négyzetméteres csarnokban a hulladékhasznosító üzem innovatív technológiát alkalmaz egy eddig elégetéssel megsemmisített veszélyes hulladék, a PUR-por újrahasznosításához. Ennek lényege, hogy a hűtőgépek szigeteléseként használt PUR-port a homokot kiváltva töltőanyagként alkalmazzák útépítési elemekhez és idomokhoz.

A technológia környezetkímélő módon működik, a termeléshez szükséges energia jelentős részét napelem-park szolgáltatja.

A Karcagi Ipari Park Kft. sajtóközleménye szerint a hat beruházási elemből álló (két ipari csarnok, PUR-por géppark és napelemparkok) összehangolt fejlesztési csomag összesen 2,3 milliárd forintba került a tulajdonosi körnek, a fejlesztések megvalósításában nélkülözhetetlen szerepe volt a kormányzati támogatásoknak is.

Az ipari park az üzleti infrastruktúrájának bővítése során több mint 1,3 milliárd forint összköltségvetésű beruházásához csaknem 695 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert. A beruházás finanszírozásához az ipari park mintegy 327 millió forint saját erőt biztosított, és ezen felül igénybe vett további 420 millió forint hitelt

A támogatásból a Karcagi Ipari Park összesen 5070 négyzetméter alapterületű raktárt és ipari csarnokot épített fel, infrastruktúrát épített ki. A csarnokfejlesztéshez kapcsolódott egy 490 kilowattpeak teljesítményű napelempark létesítése is, amely a beruházás eredményeképpen betelepülők áramellátását biztosítja. A beruházás részét képezte a szükséges tűzivíztározó megépítése is.

A támogatásból felépített csarnokokat a szakmai befektetők bevonásával létrehozott E-PUR Hulladékhasznosító Kft. veszi bérbe. Az E-PUR Hulladékhasznosító Kft. az Innovációs és Technológiai Minisztérium pályázatán több mint 222 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott. A projekt teljes költségvetése 510 millió forint, amelyből komplex hulladékhasznosító gépsort vásároltak.

MTI

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet