Brutális erősödést produkáltak a számítástechnikai gyártók

Az Industry Week 500 legsikeresebb amerikai vállalatot rangsoroló listájának első 15 helyéből már ötöt foglalnak el IT-eszközöket gyártó cégek, holott egyikük bevételnövekedése nemhogy lassult, hanem mínuszba is fordult 2020-ban.

A home office, az otthon tanulás, az e-kereskedelem felfutása és a fogyasztói kereslet helyrebillenése egyaránt a számítástechnikai óriások malmára hajtotta a vizet, így többnyire komoly vagy egyenesen lenyűgöző kiugrásokat produkáltak. Csak ez az ipari szegmens 13,1 százalékos bővülést könyvelhetett el, viszont egyikük még ennél is nagyobb arányban múlta felül egy évvel korábbi önmagát.

A 11. helyre került IBM az egyetlen olyan vállalat a technológiai kategóriából, amelynek éves jövedelme 2019-hez képest zsugorodott (-4,57 százalék), de még így is 73,6 milliárd dollárt keresett. A tizedikként befutó Intelnél már nyilván pezsgőt is bontottak, hiszen 8,2 százalékos növekedést és közel 77,9 milliárd dolláros összbevételt hoztak össze. A Dell mindkettőjüknél szerényebb adózási utáni eredménnyel (3,25 milliárd dollár) és kevésbé jelentős bővüléssel (2,27 százalék) volt kénytelen beérni, viszont 94,2 milliárdos hozammal négy helyet javítva jött fel a hetedik pozícióig.

- Hirdetés -

Az aranyéremhez vezető úton kanyarban sem volt, de a bevételnövekedés elképesztő aránya miatt a Microsoftnak lehet a legtöbb oka az örömre: 13,65 százalékos emelkedéssel kaszált 143 milliárd dollárt, amiből 44,2 milliárd tisztán meg is maradt.

Az abszolút győztes ezúttal is az Apple lett (nemcsak az IT eszközgyártók, hanem az összes amerikai vállalat között), hiszen 274,5 milliárdos összbevétele mellett az adózás utáni 57,4 milliárd dollár is messze a legmagasabb összeg a listán. Bár a Microsoftnál jóval visszafogottabb, 5,51 százalékos bővüléssel jutottak az élre, a lista 2008-as vezetése óta tavaly produkálták a legnagyobb arányú növekedést.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet