- Hirdetés -

- Hirdetés -

Cinkakkumulátort szőhetnek a jövő ruháiba

Ha hinni lehet egy frissen megjelent tanulmánynak, akkor hamarosan leáldozik a hagyományos power bankok piacának, hiszen az energiát sokkal kényelmesebb formában, vezeték nélkül tölthető öltözetünkben is magunkkal vihetjük. A ma még hihetetlen lehetőségnek milliméter vékony akkumulátorrostok ágyaznak meg – írja az IEEE Spectrum.

A hordható okoseszközök elképesztő tempóban hódítják meg a világot: 2020-ban már 80 milliárd dolláros forgalmat értek el, és a kimutatást készítő IDTechEx technológiai piackutató cég arra számít, hogy egyre okosabb és egyre nagyobb teljesítményű – ezáltal mind több energiát igénylő – készülékek fognak megjelenni. A kényelmesen viselhető kütyük táplálása új megoldásokat kíván, és az első tényleg ígéretes ötlet már meg is érkezett, egy cinkion- akkumulátor formájában.

A Kaliforniai Egyetemen fejlesztett eszköz 91 Wh/l energiasűrűséget mutatott, ami már-már összevethető egy lítiumion-elem 250-670 Wh/l-es adataival, viszont mindeközben rugalmasabb (eredeti hossza 230 százalékáig sérülésmentesen nyújtható), és akár egy milliméter vékony rostokat is lehet belőle készíteni. Ahhoz képest, hogy akkumulátor, persze olcsó az a 64 cent (kb. 210 forint), amennyiből egy 15 centiméteres darab előállítható, de a nagymama ilyen áron aligha fog belőle sálat kötni. Mondjuk nem is ez a cél – sokkal inkább az, hogy a mindössze 1,26 grammos darabok észrevétlen kiegészítőivé váljanak a hétköznapi ruházatoknak.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Xiao Xiao, a tanulmány fő szerzője elmondta: cink-mangán-dioxid-akkumulátoruk két könnyen hozzáférhető anyagból: egy polivinil-alkohol alapú hidrogélből és grafén-oxid pelyhekből álló elektrolittal dolgozik, ami nemcsak rugalmas, de még öngyógyító is, hiszen szétvágás után elég egymáshoz illeszteni a végeket, és összeforrnak.

Megfigyelték a szálak teljesítményét is: egy belőlük szőtt egyszerű mintázat 500 kisütés, majd feltöltés után is stabilan működött, és a kapacitása ezer ciklus után sem csökkent 98 százalék alá. Ez napi egy hálózatra csatlakoztatással számolva azt jelenti, hogy 2,5-3 évig legalább annyira tartós, mint egy átlagos okostelefon akkumulátora.

Még különlegesebbé teszi az amerikaiak készítette rostokat az, hogy a közelükben lévő eszközöknek nemcsak a töltésére képesek, hanem arra is, hogy azokról töltést vegyenek fel, persze szintén vezeték nélkül. Erre a bravúrra víz alatt ugyanúgy képesek, mint levegőben: szilikonnal bevonva gond nélkül töltötték a közeli, ugyancsak vízhatlan eszközöket, például okosórákat, tehát a jövőben akár fürdőruhákban is megjelenhetnek. Hab a tortán, hogy szenzorokkal, illetve áramkörökkel kiegészülve végrehajtotta a szívritmus, a hőmérséklet, a páratartalom és a magasság mérését, majd bluetoothon okostelefonra továbbította az adatokat.

Bármilyen hihetetlen, de a tudósok még ezzel sem elégedettek: a közeljövőben rugalmas szenzorokat és textilkijelzőket építenek találmányukhoz, ami a tervek szerint a testmozgásból is képes lesz energiát nyerni. Kevés akkumulátor megjelenését várjuk ennél jobban!

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet