CNC-megmunkálás a legkorszerűbb gépparkkal

A CNC-megmunkálás folyamatosan átalakulóban van, és ennek most egy látványos korszakát éljük. Nagy Imrével, a CNC-Nagy Kft. ügyvezető igazgatójával készült interjúnk betekintést nyújt abba, miképpen folyik a munka egy modern műhelyben, ahol a naprakész technológiák, a magas minőségű szervizszolgáltatás a mindennapok részét képezik.

Kérem, röviden foglalja össze, mivel foglalkozik a cégük, és mióta vannak jelen a piacon?

Cégünk a tevékenységét 1991-ben kezdte meg egyéni vállalkozásként, majd 2006-ban CNC-Nagy Kft.-ként folytatta működését. 100%-ban magyar családi tulajdonban van. A teljesség igénye nélkül: foglalkozunk CNC-megmunkálással, hagyományos gépi forgácsolással, ellenőrző készülékek gyártásával, alkatrészek és szerszámok készítésével, valamint huzalszikra-forgácsolással. Termékeink vagy egyediek, vagy legfeljebb kis- és közepes szériában készülnek. Különleges esetben lakatosmunkákat, összeszerelést, javításokat és tervezést is vállalunk. Folyamatosan törekszünk arra, hogy a vevők minden igényét kielégítsük, amihez szükségünk van a legkorszerűbb gépparkra, valamint kiváló szakemberekre.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Milyen partnerkörrel rendelkeznek – milyen célpiacra gyártanak?

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Cégünk az egész ország területére gyárt folyamatosan alkatrészeket, akár előszereléssel is, valamint készülékeket. A termékpalettánk igen változatos, az egyszerű csövektől a bonyolult szerszámbetéteken át a hegesztett, felületkezelt alkatrészekig terjed. A partnereink tevékenységi köre is sokszínű: vasútipar, fitnesz- és konditermi gépek gyártása, orvosi műszerek készítése, repülőgép-alkatrészek egyedi gyártása, autóipari alkatrészek és ellenőrző készülékek.  Ügyfeleink az egész világ területére szállítanak termékeket és berendezéseket az általunk készített alkatrészekkel szerelve. Alapanyagként polimereket, alumíniumot, acélötvözeteket és öntvényeket használunk, ami a gépparkunk rugalmasságát igényli, mind a terhelés, mind a méret szempontjából.

Nemrégiben helyezték üzembe a DMU 90P duoBlock elnevezésű DMG MORI-gépet. Miért választották a DMG MORI-t?

Választásunk azért esett a DMU 90P duoBlock gépre, mert nagy a megmunkálási pontossága és a megmunkálási tartománya (X/Y/Z – 800/1050/850 mm), ezért széleskörű felhasználást tesz számunkra lehetővé, és rugalmasan tudjuk a megrendeléseinkhez igazítani. A 60 darabos szerszámtár segítségével, különösebb átállás nélkül gyárthatunk eltérő darabokat, tetszés szerint. A főorsó különleges kialakítása alkalmazható a speciális geometriák esetén is, így ennek segítségével egészen egyedi alkatrészek előállítását is el tudjuk vállalni. A régebbi gépeink is rendkívül megbízhatóan működnek a mai napig, például a DMG DMC 63V már 100.000 üzemórával rendelkezik, jelenleg is folyamatosan üzemben van, és igen nagy pontosságú gyártásra képes. A DMG DMU 60T négytengelyes megmunkálóközpontunk jó felépítésű gép, 60.000 üzemórával. A DMG DMU 100 MONOBLOCK öttengelyes megmunkálóközpont teljes mértékben kielégíti az igényeinket. A DMG DMF 360 öttengelyes CNC-megmunkálóközpont integrált NC-körasztallal és választófallal (az asztal mérete: 3500x1100x900 mm) akár 5.000 kg-os munkadarab megmunkálására is alkalmas a megfelelő pontossággal. A DMG DMC 60H megmunkálóközpont körasztalos kivitelben, négytengelyes horizontális megmunkálással a közepes szériák gyártására kitűnően alkalmas. A DMG CTX ALPHA 500 GILDEMEISTER V6 ellenorsós CNC-esztergagép a tengelyszerű alkatrészek gyártásában nagyon megbízható, folyamatosan többműszakos rendben üzemeltetjük.

Miért volt időszerű a géppark bővítése? Az új gép milyen technikák elvégzésére alkalmas, mire fogják használni?

A technológia folyamatosan fejlődik, ezért a kor igényeinek megfelelően szükséges a géppark állandó fejlesztése. A gépjármű- és a repülőgépipar által támasztott követelmények egyre nőnek, és ezeket csak ilyen gépekkel lehet kielégíteni. A DMU 90P duoBlock-ot folyamatosan fogjuk használni, egyelőre az egyszerűbb munkákhoz, és ahogy nő a tapasztalatunk a gép használatával kapcsolatban, úgy fogunk egyre bonyolultabb termékeket is gyártani vele. Mivel ez az első ilyen gép Magyarországon, amelyet üzembe helyeztek, így speciális helyzetben vagyunk, de a kollégák nagy tapasztalatára támaszkodva gyorsan elérhetjük a berendezés képességeinek maximális kihasználását, és ezzel remélhetőleg az iparágunkon belül különleges pozícióba kerülhetünk. A gépparkunk bővítésén folyamatosan dolgozunk, a telephelyünk mérete szerencsére lehetővé teszi ezt.

A honlapjukon látható, hogy több DMG MORI-gépet is működtetnek. Miben különbözik a szolgáltatásuk a többi szerszámgépgyárétól?

Számunkra kiemelten fontos a megbízhatóság és a pontosság, ezért választottuk ezeket a gépeket. A cég szolgáltatásaival és szervizével maximálisan elégedettek voltunk már korábban is. Mindig készségesen segítenek, a telefonos szolgáltatásuk és a szervizük is pontos és megbízható.

Milyen alkatrészeket gyártanak üzemükben?

A legegyszerűbbtől a legbonyolultabbig mindenféle terméket előállítunk. A kollégáink nagy tapasztalattal rendelkeznek, ezért azokat a munkákat is nyugodtan el tudjuk vállalni, amelyekbe mások csak félve vágnának bele.

A közelmúltban K+F-re nyertek pályázatot, erről szeretnénk többet tudni. Mi az, amire megnyerték a pályázatot, hogyan fogják felhasználni az erőforrásukat stb.?

Cégünk, a CNC-Nagy Kft., (6300 Kalocsa, Móra Ferenc u. 83.) konzorciumban áll a Genevation Aircraft Kft.-vel (6078 Jakabszállás, Sportrepülőtér II., Körzettanya 11.) és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.-vel (1116 Budapest,  Kondorfa utca 3.). A pályázatunk témája az aktuált szerkezetek numerikus tervezési eljárásának fejlesztése lesz. Terveink szerint olyan alkatrészeket fogunk gyártani, amelyek a technológia élvonalába tartoznak, és ehhez nélkülözhetetlen a DMU 90P duoBlock gép. Nagy precizitásra, valamint bonyolult térformákra kell jelen esetben gondolni, ami más géppel csak nehezen lenne kivitelezhető. Szükségünk van gyors és pontos öttengelyes megmunkálásra, valamint fontos szempont a reprodukálhatóság is, vagyis minden alkatrésznek 100%-ban meg kell egyeznie, mindez pedig csak ezzel az új géppel érhető el biztonságosan.

Némethi Botond/NEW technology magazin

- Hirdetés -