- Hirdetés -

- Hirdetés -

Csökkentsd a CNC-költségeket – mutatjuk hogyan!

Ha azt érzed, hogy az új CNC-projekted költségei kezdenek elszállni, akkor feltétlenül érdemes megfontolni az alábbi tippeket, amelyek segítenek előre tervezni, hogy a kellő tudatossággal komoly megtakarításokat érj el.

Íme, néhány jó tanács a Manufacturing Tomorrow-tól, amelyek segítségével fokozhatod a hatékonyságot és a termelékenységet, ergo csökkenteni tudod a költségeidet:

  1. Bánj okosabban a nyersanyagokkal!

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Mivel szinte minden projekt büdzséjének az oroszlánrészét az anyagköltségek teszik ki, érdemes a lehető legkörültekintőbben kezelned ezt a kérdést! Vegyük példának okáért a prototípus elkészítését: lévén ez csak egy próbadarab, nyilván nincs értelme a legjobb (tehát legdrágább) nyersanyagodból készíteni, hiszen egy valamivel gyengébb minőségű is megteszi. Abban az esetben viszont, amikor egy kisebb sorozatot kell készíteni valamilyen alkatrészből, már komolyabb a minőségi elvárás, így többet kell költeni a nyersanyagra. Új üzem indításánál szintén csökkenthetők a költségek használt CNC-gépek beszerzésével, ezek ugyanis jóval megfizethetőbbek.

  1. Válassz optimális beállításokat, ezzel csökkentve a leállási időt

Minden egyes alkalom, amikor valamilyen új beállítást kell eszközölnöd a gépen, leállási idővel jár, és ez pénzbe kerül. Sokkal hasznosabb, ha csökkented a beállítások számát, mert kevesebbet szunnyad a gép, amikor a következő lépéshez kell előkészíteni. A legkedvezőbb persze az, ha csak egyetlen beállításra van szükség a termék elkészítéséhez, de ha a bonyolultabb folyamatok esetében a leállások számát hat alá csökkented, már az is érezhető eredményt hoz.

  1. Kisebb hibahatárral alacsonyabbak a költségek

Minél nagyobb pontosságot követel meg egy alkatrész befejezése CNC marógéppel, annál nagyobb kiadási oldalról beszélhetünk. Ha nem sikerül tartani a megkövetelt minimális hibahatárt, elkerülhetetlenné válik a pazarlás. Ezzel szemben, ha tényleg be akarod tartani a szabvány hibahatárait, a paraméterek könnyen beállíthatók a gépek specifikációinál, így időt és pénzt takaríthatsz meg. Célszerű azonos méreteket tartani akkor is, ha több furatot kell készíteni a munkadarabon, így nemcsak a beállítás változtatására szánt leállási idő, de a szerszám kopása is redukálható. Ha a formaterved túl bonyolultnak tűnik, jobb visszatérni a rajztáblához, hogy teljesen készen álljatok a munkára, amikor a prototípus elkészítésére sor kerül.

  1. Ne a mérnöki feladatokon spórolj!

Egy CNC marási projekt esetében sok egyszeri mérnöki feladat (non-recurring engineering: NRE) merülhet fel, különösen akkor, ha folyamatosan és nagy mennyiségben kell termékeket előállítani. Mivel az ún. NRE-k a leggyakrabban sorozatgyártást megelőző kiadásokat jelentenek, a legtöbben igyekeznek csökkenteni a rájuk fordított pénzt, holott az alkalmazásukkal jóval gyorsabban lesz jövedelmező a projekt. A CNC-megmunkálásba fektetett erőfeszítéseidre érdemes egy olyan folyamat részeként tekintened, aminek a vége a késztermék. E szemszögből nézve a költségcsökkentésnek nem önmagában a megmunkálásra kell fókuszálnia, hanem mindig a következő lépésekre, így a büdzsé jól kontrollálható.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet