- Hirdetés -

- Hirdetés -

Csúcskategóriás szoftverek kiemelkedő szaktudással

A graphIT 1997-től önálló hazai vállalatként tevékenykedik. A régóta ismert CAD/CAM/PLM szoftverek mellett digitális gyártással, digitális termékfejlesztéssel és az ezekhez kapcsolódó megoldásokkal foglalkoznak. A cég mottóját Sallay Péter, a graphIT Kft. ügyvezető igazgatója fejti ki: „A szakértelmünket biztosítjuk ügyfeleinknek, nemcsak a termékeinket. Piacvezető szoftverekkel dolgozunk, de ezek kizárólag akkor értékesek, ha a megfelelő tudást átadjuk a felhasználóknak.” A cég négy üzletágra épül, ami a vállalkozás fejlődéstörténetéhez köthető.

Az autóipar egyik legkorszerűbb fejlesztőeszköze

Az autóipar egyik legkorszerűbb fejlesztőeszközét, az NX-et és a hozzá kapcsolódó PLM adatkezelő szoftvert, a Teamcentert jelenti – kezdi az első üzletág bemutatását Sallay Péter. Ez egy csúcskategóriás szoftver. Olyan termékfejlesztési platformról beszélünk, amelyben több száz modul található. Ügyfeleinket ennek megfelelően képezzük, beillesztjük a szoftvert a fejlesztési vagy gyártási környezetükbe. Fontos annak az ismerete, hogy az adott gyártási környezetbe miképpen illesztjük be az NX szoftvert. Nemzetközi cégeknél bevált gyakorlat, hogy az NX licenceket egy külföldi szerverről használják, viszont a hazai támogatást mi biztosítjuk nekik. Ennek fontos részét képezik az NX tanfolyamok, amiket a graphIT mint hivatalosan regisztrált Siemens Traning Partner tud szolgáltatni standard tananyag szerint magyarul és angolul. De arra is van példa, hogy a multinacionális vállalat testreszabott NX szoftvert kér, amiben mi segítséget nyújtunk neki.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Jól ismert, tradicionális CAD szoftver: a Solid Edge

A Solid Edge jól ismert termék – folytatja a következő üzletág bemutatásával Sallay Péter. Mi vezettük be a magyar piacra 1995-ben. Ezért nem meglepő, hogy mélyen ismerjük ezt a szoftvert, hiszen nagy tradíciója van nálunk. Rendkívül népszerű, könnyen tanulható és hatékony CAD szoftver. Nagy teljesítményre képes, nálunk egy teljes portfólió épül rá. A Siemensnek van egy „Startups” elnevezésű kezdeményezése, melynek keretében ingyenesen juthatnak hozzá a frissen indult vállalkozások a Solid Edge szoftverhez.

Saját fejlesztésű modulokkal is rendelkezünk Solid Edge alapon, amely gyártervezésre alkalmazható. Az a koncepció, hogy például egy új ipari cég gyártócsarnokot építene, s olyan funkciókat kap a szoftver által, amivel az ilyen projekteket pillanatok alatt kivitelezheti. Ez a hatékonyságot növeli, ugyanis például egy hagyományosan 60 órás munkát hat óra alatt el lehet végezni a szoftver segítségével.

Gazdasági érdek a szimuláció

A digitális gyártás az ipar 4.0 koncepciójához fogalmi szinten közvetlenül kapcsolódik – magyarázza Sallay Péter. A hazai piacon olyan megoldásokat biztosítunk, mint a gyártási folyamatok vagy akár komplett gyárak szimulációja. Szemléletes példa a virtuális üzembehelyezés – ekkor, még mielőtt telepítenének mondjuk egy plusz robotcellát, pontosan megvizsgáljuk, hogy fog működni, akár a PLC programozás szintjéig bemutatjuk a gyártósor reakcióját az új elemre. Az eredmények kiértékelését követően megnézzük, hogy megéri-e vagy sem a példánkban szereplő plusz robotcella telepítése.

Termelésütemezés – probléma megoldva!

Termelésüzemeltetés területén jelenleg több szoftverrel is dolgozunk. A megfelelő szakmai támogatás érdekében külön erre specializálódott csapatot szerveztünk olyan munkatársakból, akik korábban termelésütemezők voltak. A japán Asprova nevű szoftverrel kezdünk dolgozni, ami minőségben, illetve teljesítőképességben a legjobbak közé sorolható. Később a Siemens oldalról bekerült a portfóliónkba az Opcenter APS.

Teljességre törekvő megoldás

A hosszútávú stratégiánk az, hogy komplett megoldást nyújtsunk, túlmutatóan a szoftverértékesítésen. Ezért bővítjük az együttműködéseink körét, és olyan partner cégekkel dolgozunk együtt, akik hozzánk hasonló szakértelemmel rendelkeznek a hardverek terén. Ez a kapcsolat óriási előnyt adhat az ügyfeleinknek, hiszen komplett ipari digitalizációs vagy ipar 4.0 megoldást vezethetnek be. A stratégiai irányunkba ez teljes mértékben beilleszthető, hiszen teljességre törekvő megoldást nyújtunk ezáltal – zárja gondolatait Sallay Péter.

Némethi Botond, NEW technology magazin
A cikk eredetileg a NEW technology magazinban jelent meg!

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet