- Hirdetés -

- Hirdetés -

Csúcstechnológiát mutatott be a FreeDee

Tizedik születésnapját ünnepli a FreeDee Nyomdai Szolgáltató Művek Kft., ennek apropójaként az ország számos pontján demonstrálják csúcstechnológiás megoldásaikat. Szeptember 6-án a Markforged bemutatójára látogatott magazinunk.

„A Forged Tour 2022 kompozit és fém 3D nyomtatás szakmai napon rengeteg példán keresztül bemutatjuk, hogy az általunk forgalmazott gépek milyen lehetőségeket biztosítanak az alkatrészgyártásban” – mondta előadásában Szabó Péter, a FreeDee technológiai vezetője. „A saját esettanulmányainkon túl az egyik legnagyobb partnerünk is megszólal, s ismerteti velünk a kompozit 3D nyomtatási technológia előnyeit; a vállalat azért különleges, mert az automatizálás területén használ magas minőségű additív gyártással előállított alkatrészeket. A szakmai napon nemcsak a Markforged gépei kerülnek előtérbe, hanem az alapanyagok és a szoftver is.”

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A Markforged 3D nyomtatói óriási sikereket értek el a kompozittechnológiával, és a fémnyomtatásban hasonlóképpen egyedülálló megoldást nyújtanak. A Metal X rövid idő alatt képes a legbonyolultabb geometriákat is kinyomtatni. A műanyag hordozóanyaggal kötött fémport – a kompozitanyagokhoz hasonlóan – tekercses kivitelezéssel biztosítják a nyomtatáshoz, ezáltal kiküszöböltek számos biztonsági kockázatot, amelyeket más technológiák esetében figyelembe kell venni; emellett súly- és költségcsökkenést is lehetővé tesz a zártcellás kitöltés. A Metal X berendezéssel a fémalkatrészek gyártása egyszerűbbé válik a felhő alapú szoftveres megoldásoknak, a beépített érintőképernyőnek és az automata alapanyagérzékelő-rendszernek köszönhetően.

Alapanyagok tekintetében a Markforged szintén kiemelkedő palettával rendelkezik. A széleskörű kínálatból többek között a szénszállal erősített kompozitok jelentenek egyedülálló megoldást. Ezek az anyagok kifejezetten könnyűek, valamint nagy teljesítménnyel és ellenálló képességgel rendelkeznek. A folyamatos szénszál a Markforged legfejlettebb alapanyaga, amelynek kiemelkedő a szilárdság-tömeg aránya, és tízszer erősebb alkatrészek előállítását teszi lehetővé, mint a kizárólag Onyx-szal nyomtatott. A szénszálerősítés tökéletes választás olyan alkalmazásokhoz, amelyeknél a legnagyobb ellenállóságra és keménységre van szükség, valamint az alacsony tömeg is fontos tényező. A Markforged gépei az első olyan 3D nyomtatók, amelyek képesek a szénszál folyamatos hozzáadásával megerősíteni az ezzel a technológiával készülő tárgyakat.

A Markforged által fejlesztett Eiger szoftver egy fejlett, felhő alapú 3D nyomtatást előkészítő alkalmazás. A program segítségével az additív gyártás során már megszokott előkészítési lépéseken, funkciókon és hatékony algoritmusokon felül intelligens, fejlett folyamat érhető el a szálerősítés beépítésére. A könnyen kezelhető szoftver szükség esetén megengedi, hogy a felhasználó belenyúljon a részletes beállításokba. A felhő alapú program böngészőből elérhető, s fejlesztése során szem előtt tartották, hogy bármely méretű, egy vagy akár száz darab Markforged nyomtatóval felszerelt vállalkozás számára is átláthatóságot, illetve felhasználóbarát kezelhetőséget biztosítson.

„Jelenleg hét darab 3D nyomtató berendezéssel dolgozunk az üzemünkben” – mondta Rigó Zoltán, a Sheldon Invest Zrt. SUA menedzsere. „Ebből a számból jól látszik, hogy számunkra az additív gyártástechnológia rendkívül fontos. Többek között célgépek gyártásával foglalkozunk, rengeteg kisszériás, egyedi alkatrész igénybevételével. A 3D nyomtatást a forgácsolás kiváltására használjuk. A hagyományos gyártási eljárás kihagyásával jelentős időt és erőforrást takaríthatunk meg. A szénszállal erősített tárgyak nyomtatása pedig óriási lehetőségeket nyitott meg előttünk. Kifejezetten szép felületű nyomatok készülnek a gyártás során, amelyek nem feltétlenül szorulnak utólagos kezelésre. Az üzemünkben komoly terhelésnek vannak kitéve a Markforged gépei, ugyanis négy berendezésünk eddig összesen 40 ezer órát töltött munkával.”

Azoknak a 3D nyomtatás iránt érdeklődő cégeknek, akik lemaradtak a programról, sem kell sokáig várniuk. A FreeDee csapata ugyanis októberben a jubileum alkalmából négy városban, Győrben, Debrecen, Kecskeméten és Budapesten is szakmai napokat szervez, amelyekre már ITT lehet helyet foglalni.

Némethi Botond, NEW technology magazin

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet