Demo Day: startup vállalkozások születését segíti a Széchenyi István Egyetem

19 csapat ismertette innovációját

A győri Széchenyi István Egyetem kezdetektől tagja az országos Hungarian Startup University Programnak, amelynek keretében a fiatalok a jövő vállalkozásait tervezhetik meg. A kurzust minden évben az úgynevezett Demo Day zárja, amelyen az intézmény hallgatói mutatják be projektötleteiket. Idén összesen 19 csapat ismertette innovációját, az okos halradartól a hallássérülteket segítő eszközig.

A Széchenyi István Egyetem a térség versenyképességének erősítését több eszközzel támogatja. Kiterjedt ipari együttműködései mellett oktatóit-kutatóit, hallgatóit is segíti a vállalkozóvá válás folyamatában az ötlettől a megvalósításig. Ennek oktatási lába a Hungarian Startup University Program (HSUP). Emellett jelentős közösségépítés is zajlik, olyan találkozási lehetőségekkel, mint amilyen a Spinoff Klub, ahol a résztvevők hasznos információkhoz juthatnak, és egymástól is ötletet meríthetnek. A brand idén tavasszal a Spinoff Extra elnevezésű programsorozattal bővült, amelynek keretében sikeres topmenedzserekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

A Széchenyi István Egyetem kezdetektől résztvevője a Nemzeti Innovációs Ügynökség gondozásában megvalósuló HSUP-nak, amely startup vállalkozásokkal foglalkozik. A kezdeményezést a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal indította útjára, a győri intézmény pedig már a tananyag és a pilotprogram kidolgozásában is részt vett. Az e-learning-alapú, két féléves tárgy első félévében az innovatív gondolkodásmód és a startupvilág megismerése, míg a második félévben a vállalkozás felépítésével kapcsolatos gyakorlati képzés kerül fókuszba. A fiataloknak ez idő alatt egy üzleti vállalkozás modelljét kell megtervezniük, amelyből akár valódi startup is indulhat.

- Hirdetés -

A kurzust lezáró Demo Day elnevezésű rendezvényen a Széchenyi-egyetem hallgatói projektcsapatokban prezentálták ötleteiket az egyetem oktatói alkotta szakmai zsűri előtt. „Intézményünkben a program indulásától kezdve, az elmúlt három évben 1500 hallgató tanult a HSUP keretében, és közel 60 startup projekt indult el. Ebben a tanévben rekordszámú hallgató ismerhette meg a vállalkozásalapítás kulisszatitkait, hiszen az első szemeszterben mintegy ötszázan vették fel a tárgyat. A második, gyakorlati félévben is több mint kétszáz fiatallal dolgoztunk együtt, akik közül a záró eseményünkön 19 csapat prezentálta a tanultak alapján kialakított koncepciójukat” – fogalmazott dr. Rámháp Szabolcs, a Széchenyi-egyetem oktatója, a program szakmai vezetője.

A zsűri döntése értelmében a legígéretesebb projektötlet a VRG Tackle csapaté, amely horgászok számára fejlesztett okos halradart mutatott be mobilapplikációval és közösségi funkciókkal. A második a DeafBand lett egy hallássérültek számára fejlesztett eszközzel, amely a hangok észlelésében segíti az érintetteket. Harmadikként díjazták a LumiBoost csapatát, amely aktívan világító reklámfelülettel ellátott élelmiszer-kiszállító doboz ötletére alapozná vállalkozását. A két féléves kurzust az országos Demo Day zárja majd, amelyen – egy többlépcsős kiválasztási folyamat végén – újabb sikereket érhetnek el a Széchenyi István Egyetem hallgatói.

Széchenyi István Egyetem