Demokratizálódik az ipari SLS nyomtatás

Megérkezett a Fuse 1

Míg az elmúlt években több 3D nyomtatási technológia széles körben elterjedt, addig a szelektív lézerszinterezés területét egészen mostanáig a drága, high-end berendezések uralták. Ezt változtatja meg a budapesti FreeDee Kft-nél már tesztelhető Formlabs Fuse 1 nyomtató, amely mostantól kisebb műhelyek, termékfejlesztő KKV-k számára is elérhetővé teszi az SLS technológia házon belüli alkalmazását, azaz az ipari nylon anyagokból való gyors, beépítésre kész és minden geometriai kötöttségtől mentes egyedi és kisszériás gyártást.

A házon belül elérhető SLS nyomtatás előnyei

A szelektív lézerszinterezés (SLS) eljárás lényege, hogy az egymásra épülő poliamid por rétegekben lézer olvasztja össze a gyártandó alkatrészek keresztmetszeteit. A Formlabs Fuse 1 SLS nyomtató rendszer ezt az ipari eljárást tesz költséghatékonyan elérhetővé, ezáltal olyan lehetőségeket és előnyöket biztosít, amelyeket eddig csak az ipari SLS gépek tulajdonosai élvezhettek:

- Hirdetés -

  1. Alacsony alapanyagköltség. A nagy munkatér és a fel nem használt nylon alapanyag újrahasznosíthatósága alacsony költségű, ipari minőségű alkatrészek gyártását teszi lehetővé. További könnyebbség, hogy a Fuse 1 egyike azon ritka SLS nyomtatóknak, amelyek nitrogén védőgáz nélkül képesek Nylon 11 nyomtatásra.
  2. Termelékenység. Az SLS technológia a leggyorsabb additív eljárás funkcionális, tartós prototípusok és beépülő alkatrészek gyártására. A teljes munkatér kitölthető szorosan elrendezett alkatrészekkel, amely kedvez a sorozatgyártásnak. A Fuse 1 galvo lézere és cserélhető nyomtató kamrája pedig gyors és folyamatos gyártást tesz lehetővé.
  3. Tervezői szabadság. Mivel nincs szükség alátámasztásra, az SLS nyomtatás lehetővé teszi a legösszetettebb geometriák, bennszülött alkatrészek és formakövető furatok gyártását is.
  4. Végfelhasználásra szánt alapanyagok. A nylon anyagok és kompozit variációik bizonyított, magas minőségű hőre lágyuló műanyagok olyan mechanikai tulajdonságokkal, amelyek összevethetők a hagyományos eljárással, mint például fröccsöntéssel gyártott társaikkal.
  5. Megbízhatóság. A korábbi asztali SLS megoldásokhoz képest a Fuse 1 rendszer ismétlőképessége a szekrény méretű, ipari berendezésekhez közelít, ennek köszönhetően az egyedi és prototípusgyártási feladatok mellett tökéletesen alkalmas sorozatgyártásra is.

Tegyen egy virtuális túrát a Fuse 1 belsejében!

Minden igényt kielégítő alapanyag

A Fuse 1 legnagyobb előnye, hogy erős, használatra kész poliamid alkatrészeket gyárthatunk vele. A Nyon 12 egy sokoldalú, általános felhasználású alapanyag, amely funkcionális prototípusok, beépíthető, komplex összeállítások és ellenálló alkatrészek gyártásához is bevethető. A Nylon 11 nagyobb hajlékonysággal, ütésállósággal és a kopásnak és elhasználódásnak való kiemelkedő ellenállással tovább bővíti a lehetőségeket.

“Mindig szerettem volna egy SLS nyomtatót, de ez a cél elérhetetlennek tűnt a jelenlegi árszínvonal mellett. A Fuse 1 tökéletes megoldás az olyan kisvállalkozások számára, mint a miénk. A használata elképesztően kibővítette a lehetőségeinket, ami a tervezői szabadságot illeti” – Matthew Mikosz, a protézisek gyártásával foglalkozó Partial Hand Solutions alapítója.

“Az első dolgunk az volt, hogy töréspróbának vessük alá a kész alkatrészeket, de azok meglepően erősek voltak. A csapat már több tucat funkcionális alkatrészt gyártott. A múlt héten nyomtatott egyedi csigakerekek is funkcionális alkatrészként kiválóan működnek a termelésben. A vákuumszerszám belsejében rendkívül finom ívek találhatóak, amelyek képesek kicsavarni a magból a megöntött alkatrészeket.” – Brian Anderson, K+F mérnök az egyedi műanyag alkatrészeket gyártó Tessy Plastics-nál.

Hol tesztelheti a Fuse 1 képességeit?

A Formlabs hazai képviseletéért és a Fuse 1 kizárólagos forgalmazásáért a FreeDee Kft. felel. A cég budapesti bemutatótermében megtekinthető a teljes SLS rendszer, így a Fuse 1 nyomtató és a hozzá tartozó Sift utómunka állomás is. A Formlabs képviseleténél személyes konzultációra, ingyenes tesztminta igénylésére és küldött modell gyártására is van lehetőség.

Freedee

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet