- Hirdetés -

- Hirdetés -

Detektálható eszközök – miket használnak az élelmiszeriparban?

Minden élelmiszeripari egységben nagyon fontos betartani az arra vonatkozó jogszabályokat és szabványokat, hiszen az élelmiszerek nem tartalmazhatnak semmiféle szennyeződést. Az előállítás során éppen ezért szükség van bizonyos detektálható eszközökre, amelyek nemcsak a folyamatban, de akár az ez után következő tisztításban is részt vehetnek. Mivel a tisztítás, élelmiszer-előállítás, tisztítás általában egy körforgásos ciklusként jelenik meg, ezért érdemes nagy figyelmet fordítani arra, hogy ne maradjon semmiféle szennyeződés vagy eszköz az élelmiszerben és az alapanyagokban. De mik is azok a detektálható eszközök, és hogyan lehetnek a segítségünkre egy feldolgozó és élelmiszert előállító üzemben? Cikkünkben részletesebben is mesélünk róla!

Mit jelent a detektálhatóság, mi az a detektálható eszköz?

Az élelmiszeriparban szükség van olyan detektálható munkaeszközökre, melyekkel az élelmiszer előállítását segíthetjük, vagy a berendezéseket tisztíthatjuk. Korábban ezek az eszközök fémből készültek, így egy fémdetektor segítségével könnyűszerrel kimutatható volt egy, az alapanyagban felejtett eszköz vagy akár sörte. Az idő előrehaladtával azonban az élelmiszeripari eszközök anyagminősége is fejlődött: megérkeztek a sokkal könnyebb műanyagok.

Mint az egyértelmű, a műanyag nem detektálható a fémérzékelővel, így a szakemberek kénytelenek voltak továbbfejleszteni a gondolatot. Így jöttek létre kifejezetten az élelmiszeriparban használatos, detektálható műanyag-rozsdamentes fém anyagú eszközök. A detektálhatóság tehát azt jelenti, hogy az adott fémérzékelő eszközzel megtalálható egy fém-műanyag eszköz abban az esetben, ha véletlenül beleesett egy nagyobb mennyiségű folyékony élelmiszerbe.

Hogyan néz ki az élelmiszeriparban való alkalmazása?

detektálható eszközök leggyakrabban a tisztításban játszanak fontos szerepet, hiszen olyan helyekre is eljuthatnak a berendezések esetén, ahová más módszerrel nem lehetne. Az élelmiszeriparban ugyanis elsődleges fontosságú a megfelelő higiénia, tisztaság és az élelmiszerbiztonság. Gondoljunk csak bele abba, hogy a legyártott élelmiszeripari termék a tisztaságának köszönhetően lesz eladható és biztonságosan fogyasztható!

Emellett érdemes szót ejteni a detektálható segédeszközökről is; mint például a munkavédelmi vagy higiéniai kiegészítők, az írószerek, vagy akár a különféle detektálható vágóeszközök a csomagolások felbontásához. Habár a munkavédelmi eszközöket elméletileg magukon kell tartaniuk a dolgozóknak, ez mégsem valósítható meg 100%-ban, hiszen a dolgozók akár egy óvatlan pillanatban a tiltás ellenére is levehetik magukról. Így ha véletlenül ott marad valahol egy ilyen detektálható darab, és beleesik az élelmiszer alapanyagba, akkor a fémdetektor segítségével ez kiszűrhetővé válik. De ugyanez vonatkozik az egyéb eszközökre is, mint például a különféle késekre, és gyártássegítő eszközökre.

Amennyiben az élelmiszerben nem detektálható eszközök jelennének meg egy végfelhasználónál, akkor annak nagyon komoly következményei lehetnének. A detektálható eszközök viszont egy detektoros ellenőrzés során megtalálhatóvá válnak a nyers, vagy kész élelmiszerben, és így jelentősen csökken; vagy akár egyenesen meg is szűnik a lehetősége annak, hogy az élelmiszer egy idegen anyaggal együtt menjen ki az üzletek polcaira.

Milyen típusú detektálható eszközök léteznek?

A detektálható eszközök között számos, sokoldalúan felhasználható, és a fémek által érzékelhető típus megtalálható. Könnyű súlyuknak köszönhetően egyszerűbb velük dolgozni, emellett az emberi szervezetre, és az élelmiszerekbe kerülve sem jelent veszélyt. A detektálható eszközök többféle színben is kaphatóak, ráadásul tökéletesen illeszthető a jogszabályi megfelelőségek közé is.

detektálható eszközök elsősorban az élelmiszeriparban, de a vegyi-, illetve gyógyszeriparban is kedvelt és hasznos kellékek. Amire viszont érdemes figyelni az az, hogy a detektálható eszközök savállósága és hőre való érzékenysége korlátozottabb, és leginkább a nagyobb darabokat érzékelheti a fémdetektor.

Milyen típusokkal találkozhatunk?
  • írószerek
  • munkavédelmi eszközök
  • irodaszerek, kiegészítő eszközök
  • kések, ollók
  • lapát
  • hajhálók

Cikkünkben igyekeztünk részletezni, hogy mi az a detektálhatóság, miért fontos, és milyen detektálható eszközök léteznek. Emellett kifejtettük azt is, hogy hogyan érdemes alkalmazni a detektálható eszközöket az élelmiszeriparban. Érdemes a témában további információkat is felkutatni, hiszen a detektálható eszközök elengedhetetlen szerepet játszanak az élelmiszeripar zökkenőmentes működésében és abban is, hogy a végfelhasználókhoz ne jusson el olyan “szennyeződés” vagy eszköz, aminek nem kellene!

amsa.hu

Szponzorált cikk

Akár ez is tetszhet