Digitális felzárkóztatás robotikával

Az Ökumenikus Segélyszervezet az E.ON támogatásával 2020-ban indította el Kapaszkodó 2.0 programját, hogy valódi segítséget nyújtson a hátrányos helyzetű gyermekek digitális felzárkóztatásában. A program negyedik évének tapasztalatai azt mutatják, hogy a gyerekek az innovatív fejlesztőprogram révén eredményesen zárkóznak fel társaikhoz, a tudásuk bővül, korábban szunnyadó készségeik fejlődésnek indulnak. Az iskolai tananyaghoz kapcsolódó tudás mellett a gyerekek társas kapcsolatai, kooperációs és kommunikációs készségei is fejlődnek, így nagyobb eséllyel indulhatnak el később a munkaerőpiacon.

A programsorozat helyi záróeseményét május 19-én, Somogyfajszon, egy közös élménynapon tartották, ahol interaktív játékokon és vetélkedőkön mérték össze tudásukat a gyerekek. A csapatversenyek és kincskereső kihívások témáját idén a Honfoglalás adta: a Turul és Fehér ló csoportokban a gyerekek honfoglaló törzsekké alakulva komoly küzdelmet vívtak programozható robotjaikkal. Dobolás, scratching, vándorviadal, QR-kód kincskeresés, íjászat, nyárshegyezés is része volt a programsorozatnak – mindez digitálisan, robotikai tudást igényelve. A vidám élménynapi gyermekprogramokba bekapcsolódott Wolf Kati énekesnő, a Segélyszervezet ismert önkéntese is.

A Kapaszkodó 2.0 szervezői felismerték: a mai információterhelt világban elengedhetetlen, hogy a gyermekek tisztában legyenek a digitális térben rájuk leselkedő veszélyekkel, hatékonyan használják a Google alkalmazásait, vagy képesek legyenek megírni egy e-mailt például a jövőbeli munkaadójuknak. A mindennapi élethez szükséges digitális tudás mellett a program segít nekik a STEM (természettudomány, technológia, matematika, mérnöki tudományok) kompetenciák elsajátításában is, miközben játékosan fejleszti a szociális, problémamegoldó, és kommunikációs képességeiket, valamint a kreativitásukat.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Az utóbbi időben az E.ON támogatásának köszönhetően a Segélyszervezet digitális eszközparkja jelentősen bővült olyan informatikai eszközökkel, mint a 3D nyomtató, a Lego robotok, Beebotok, drónok, vagy a mostanság népszerű VR technológia. Ez lehetővé teszi, hogy a Segélyszervezet olyan innovatív, élményalapú digitális kompetenciafejlesztést nyújtson a hátrányos helyzetű gyerekeknek, amely megalapozza jövőjüket.

“A QR-kódok, a digitális adatvédelem és a mesterséges intelligencia világában a szervezetnél úgy gondoljuk, hogy ezek a képességek nemcsak a munkaerőpiacon való érvényesüléshez, hanem a mindennapi élethez is elengedhetetlenek” – mondta el Dr. Takács Katalin, az Ökumenikus Segélyszervezet Kastélyosdombói Szociális Fejlesztő Központjának vezetője, majd hozzátette: “A május 19-i élménynappal nemcsak az idei tanév, de az elmúlt négy év munkáját és sikereit is ünnepeltük a programban résztvevő pedagógusokkal, gyerekekkel közösen, bízva abban, hogy sikerült minél több gyermek és szülő figyelmét felkelteni a program nyújtotta lehetőségekre.”

A programba került, hátrányokkal induló diákok közül többen ma már informatikus pályára készülnek, a családjukban elsőként indulva a magasabb képesítéssel járó életlehetőségek irányába.

“A rendszeresség és a folyamatos jelenlét fontosságára építettük fel ezt a hosszú időtávot felölelő, egyedülállóan összetett, innovatív fejlesztőprogramot, mivel hiszünk benne, hogy tartós hatást csak következetes munkával lehet elérni. Célunk, hogy a programban résztvevő gyermekek a digitális készségek elsajátításán keresztül egy számukra több lehetőséget nyújtó jövőképhez kerüljenek közelebb.  Hatalmas öröm évről évre nyomon követni a gyermekek fejlődését, és látni azt, hogy a program hatására többen informatikusnak készülnek, továbbtanulásban gondolkodnak. Büszkék vagyunk rá, hogy már negyedik éve támogatjuk ennek a példaértékű kezdeményezésnek a megvalósítását” – mondta Losonczi Gergely, az E.ON Hungária Csoport vállalati kommunikációs vezetője.

A tanulóműhelyekben a program indulása óta összesen hét helyszínen (Boldogkőújfalu, Olaszliszka, Vizsoly, Lakócsa, Kastélyosdombó, Kürtöspuszta, Somogyfajsz) fejlesztették a gyerekek tudását, a digitális ismeretek oktatása pedig egyszerre 18 helyszínen folyik. A Kapaszkodó 2.0 program az indulása óta összesen mintegy 900 hátrányos helyzetű gyermeket készített fel a jövő kihívásaira.

A programról nemrégiben videó is készült, amely itt tekinthető meg.

E.ON

- Hirdetés -