- Hirdetés -

- Hirdetés -

Digitális ikertechnológia – a digitalizálás újjáélesztése

A prototípusok és a makettek mindig is fontos szerepet játszottak az iparban, az építőiparban és más területeken is. A kicsinyített másolatok létrehozása igen hatékonynak bizonyult a folyamatfejlesztések során, megkönnyítve egyúttal a különféle technológiák, például a 3D modellezés, a CAD / CAM stb. kifejlesztését. Mivel a technológia folyamatosan fejlődik, a digitális újjászületés korszakába lépünk.

A makettektől a digitális replikáig hosszú utat tettünk meg – és ennek még egyáltalán nincs vége, hiszen a digitális ikrekkel foglalkozó fejlesztőkre, illetve a terméket vagy szolgáltatást értékesítő viszonteladókra sok kihívás és lehetőség vár a jövőben. A digitális iker jogosan nevezhető digitalizálási törekvésünk egyik legnagyobb eredményének. Digitális identitást ad egy eredendően fizikai megvalósításnak, és segít az értékelés, fejlesztés és teljesítményfigyelés folyamatában.

A következő években várhatóan nagyszabású bevezetési hullámnak lehetünk majd tanúi a nemzetközi piacokon. Ez részben a magas megtérülésnek köszönhető: a digitális ikertechnológia alkalmazásával a vállalatok 25%-kal nagyobb hatékonyságot érhetnek el, ami biztosítja számukra a jövőben a kreatív megvalósításokat és azok egymással való kombinálhatóságát.

A digitális ikrek a dolgok internetével összekapcsolva segítenek a szervezetek automatizálási és digitalizálási céljainak elérésében, és az általuk felhasznált valós idejű adatok révén kimutathatóvá válik a céloktól való eltérés mértéke is. Ezek a tényezők mind arra motiválják a nagy szervezetek vezetését, hogy még többet fektessenek be a technológiába. A fizikai és a digitális világ együttműködése valószínűleg a továbbiakban is katalizálja majd az ipar 4.0 piacának bővülését. Soha nem lehet eléggé hangsúlyozni a big data analitika fontosságát sem, ami szintén kulcsszerepet játszik a folyamat fenntartásában. A digitális replika létrehozásának legfőbb célja a teljesítmény javítása, ami csakis minél több adat birtokában lehetséges.

A digitális ikrek néhány jellemző felhasználási területe:

Építőipar: A tervezett konstrukció digitális másolatának elkészítésével jelentős mennyiségű idő takarítható meg, ez pedig segíti a költségek csökkentését.

Autóipar: Úgy tűnik, hogy a digitális ikertechnológia alkalmazása a gépjárműiparban növeli iránta az általános bizalmat. Drága alkatrészek és összetett rendszerek esetén különösen fontos, hogy ezek digitális prototípusa jól működjön.

Repülés és rakétavédelem: A repülőgépgyártás és a védelmi ipar folyamatosan törekszik új innovációk kifejlesztésére és bevezetésére. Az űriparban megjelenő, a digitális ikrekhez kapcsolódó fejlesztések a jövőben katalizálhatják a technológia egyre kifinomultabb megjelenési formáit.

Egyéb iparágak, amelyekben világszerte növekedő tendenciát mutat a digitális ikertechnológiába történő beruházások száma: elektromos és elektronikai vállalatok, kiskereskedelem, egészségügy, gépgyártás stb.

A digitális ikertechnológia elfogadása földrajzi szempontból Észak-Amerikában mutatja a legnagyobb növekedést, mind az értékesítők, mind a felhasználók számát tekintve. Európában is egyre terjed a technológia, főként az autóiparban és más húzóágazatokban, de a következő években valószínűleg más iparágak is felfigyelnek majd a hasznosságára.

Hegyi Heni/NEW technology magazin

Akár ez is tetszhet