Digitális megoldások tartják működésben az ellátási láncokat

Az, hogy a COVID-19 hatással volt a világgazdaságra, enyhe kifejezés, és ahogy haladunk előre 2021-ben, még mindig sok mindent nem lehet megjósolni. Egy dolog biztos: a járvány arra ösztönözte a vállalatokat, hogy alaposan átvizsgálják az ellátási láncaikat, és sarkalatos döntésekkel tartsák őket működésben, írja elemző cikkében az Industry Todayben Cullen Hilkene, a 3Diligent termelésirányító rendszereket forgalmazó cég vezetője.

Hogyan lehetne növelni a hazai gyártást?

Az USA-ban eleve kényszerpálya alakult ki, amikor Trump elfoglalta hivatalát, hiszen tudni lehetett, hogy kereskedelmi háborúba bonyolódik Kínával. Sok gazdasági szereplő előremenekült, és felülvizsgálta a távol-keleti országtól függő ellátási láncait. Ugyanerre kényszerült aztán kivétel nélkül mindenki, amikor a járvány végigszáguldott a világon: hirtelen az összes gyártó a helyi lehetőségei és szabályai közé szorult vissza. Ez mindenkit felkészületlenül ért: meg-megakadtak az ellátási láncok, késni kezdtek a kézbesítések, kiürültek a raktárak, így belföldre kellett átcsoportosítani a gyártást. A járványtól jobban sújtott államokban ez sem jelentett hosszútávú megoldást, hiszen a vírus nemcsak a kínai, hanem a hazai beszállítókat is lefékezte.

- Hirdetés -

Hogyan lehet elkerülni az ellátási sokkot a jövőben?

Az ellátási láncok kritikus állapotát semmi sem illusztrálta jobban, mint a gyógyászati eszközök globális hiánya. Divatcégek álltak át maszkgyártásra, 3D nyomtató üzemek arcvédő pajzsok készítésére, mások lélegeztetőgép-alkatrészek és oxigénmaszkok pótlására. Mindezek fényében egyértelművé vált, hogy az ellátási láncok folyamatosságához nélkülözhetetlenek a digitális megoldások. A hiánykezelés egyik legerősebb tényezője a 3D nyomtatás lett: bizonyos termékeket sikerült pótolni vele addig, amíg azok gyártókapacitása helyre nem állt, vagy ki nem bővült. Aláhúzhatjuk: a gyors tervezés és a kreativitás életeket mentett, de a hagyományos termelés feltápászkodása után a 3D nyomtatás hirtelen újra túl költségesnek és lassúnak tűnt. Érdemes tehát mérlegre tenni, hogy mikor és milyen mértékben kellenek digitális megoldások az ellátási lánchoz.

A működésoptimalizálást megoldja az ipar 4.0?

Ahogy 3D nyomtatással sem lehet minden esetben biztosítani a termelés folyamatosságát, a digitalizáció sem feltétlenül prioritás az összes gyártó számára. Azt viszont le kell szögezni, hogy a pandémiából azok jöttek ki győztesen, akik elég gyorsan tudtak rá reagálni – köszönhetően a digitális eszközöknek és a képzett operátoroknak. A titok a hatékony üzletmenedzsment-szoftverekben és az adatok közvetlen kinyerésében, majd hasznosításában rejlik, így egy digitális megoldásokra nyitott cég tevékenysége még ilyen világgazdasági környezetben is sikerre van ítélve.

Konklúzió

Ha a gyártók megtalálják az egyensúlyt a termelés helyszíne, a termelés mikéntje és az ipar 4.0 megoldásai között, akkor a COVID-hoz hasonló világkrízisek sem tudják majd  megrengetni őket a jövőben.

Gábor János, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet