Digitális ugrás előtt az agrárium a mesterséges intelligencia és az 5G forradalom előszobájában

A magyar élelmiszergazdaságban óriási termelési tartalékok vannak, ami a mesterséges intelligencia (MI) és az 5G technológia kiaknázásával drámai mértékben növelheti Magyarország GDP-jét a 2030-ig tartó időszakban. Az ehhez szükséges lépésekről és a vonatkozó stratégiai megfontolásokról beszéltek a Digitális Jólét Program (DJP) szakértői a hazai agrárium csúcsrendezvényén, a PREGA 2020 konferencián és kiállításon.

A mesterséges intelligenciára épülő technológiák tízéves távlatban akár 6400 milliárd forint GDP növekményt is hozhatnak, ami a jelenlegi éves bruttó hazai termék mintegy egyharmadának felel meg. A tényleges hozadék azonban nagyban függ majd az adaptációs rátától, ugyanis ha csak brazil szinten sikerül beépíteni a gazdaságba az MI előnyeit, akkor legfeljebb fele akkorra fejlődéssel számolhatunk – mondta el Szertics Gergely, az MI Koalíció szakmai vezetője.

Az említett növekedést többek között az MI megoldások mezőgazdaságban való széleskörű használatától várják. Ennek megfelelően az agárágazat kiemelt szerepet kap az MI országstratégiában is, ahol elsősorban a Kormány által tavaly elfogadott Digitális Agrár Stratégiára (DAS) építenek. Eszerint elengedhetetlen az agráradat integráció, ahol a jelenlegi, adatduplikációval terhelt rendszert kell az egykapus szisztéma által kínált előnyökkel ötvözni.

- Hirdetés -

Az Agár Adat Keretrendszer ugyanakkor arra lehet alkalmas, hogy testre szabott tanácsadói szolgáltatásokat lehessen kínálni, míg az osztatlan közös tulajdonú parcellák rendezése és a parcella alapú adatvezérelt termelési tanácsadás abban segíthet, hogyan kerüljenek egymás mellé, és ezáltal megművelhetővé ezek a tulajdonjogi szempontból problémás földterületek. „A klímavezérelt agrárium koncepciója stratégiai szintre emelése egyben azt jelenti, hogy az agrárfejlesztés a környezetterhelés minimalizálása mellett valósulhat meg” – tette hozzá Szertics Gergely.

Új minőséget hozhat az 5G

A mesterséges intelligenciában rejlő potenciál az 5G alkalmazásával nyer igazi értelmet, hiszen ezáltal eddig soha nem látott mennyiségű adat gyűjthető azonnal, amelyek az MI-alapú adatfeldolgozást követően szintén késedelem nélkül jutnak vissza a végpontokba. „A jelenlegihez képest ötszázszoros sebességet kínáló 5G tehát nem lineáris lépcső, hanem valódi ugrás, ami a távközlés mellett egy sor ágazatot segíthet exponenciális növekedési pályára”- emelte ki Mácz Ákos, a Digitális Jólét Nonprofit Kft. Digitális Technológiák Divíziójának vezetője.

Az 5G által kínált hálózatba kapcsoltság új szintre emeli a célzott öntözést, a permetezést, a gyomirtást, a terméskárfelmérést, de a szenzoroknak köszönhetően az állattartást is. A technológia összességében a hatékonyságjavuláson és költségmegtakarításon keresztül egészségesebb élelmiszereket, zöldebb környezetet, és így emelkedő jóllétet eredményez. A digitalizáció előnyei ugyanakkor összességében mintegy 60%-os termelési hatékonyságjavulást tartogatnak Magyarországon.

MI Koalíció

- Hirdetés -

- Hirdetés -