- Hirdetés -

- Hirdetés -

Digitalizáció a tűzvédelmi nyilvántartások terén: hol tart most?

2020. január 22-én hatályba lépett az Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSz) 5.1-es verziója, valamint hozzá kapcsolódóan az új Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek (TvMI) is. Milyen újításokat hozott ez a tűzvédelmi rendszerek üzemeltetői, karbantartói számára? Ezzel berobbant a digitalizáció, a papírmentesítés? 

A tűzvédelmi eszközök karbantartását, valamint az ún. üzemeltetői ellenőrzését nemcsak elvégezni, de a jogszabályok szerint szigorúan dokumentálni is kell. Ez időigényes, sok esetben rengeteg papírt felemésztő folyamatot jelent. Január 22-től a jogszabályi környezet lehetővé teszi, hogy a szakmai munkák elvégzéséről, az ellenőrzésekről ún. elektronikus üzemeltetési naplót vezessenek a kötelezettek. “Ez olyan újítások előtt nyit kaput, melyek akár teljes egészében kiválthatják a ’papírozást’, és a dokumentációk a digitális térbe, felhőbe kerülhetnek” – számolt be a helyzetről Fekete Attila a fiREG.hu Kft. fejlesztési vezetője. Ez a cég jelenleg az egyetlen a piacon, amely erre a szegmensre specializálódott.

“A fent említett TvMI pontosan szabályozza, hogy milyen feltételeknek kell megfelelnie egy rendszernek ahhoz, hogy elektronikusan vezetett üzemeltetési naplót lehessen kiállítani.  Pontokba szedett követelményrendszer alapján működik a megoldásunk, számtalan kellemetlenségtől megszabadítva a szakembereket és az ellenőrzésre kötelezetteket is” – ismerteti a részleteket Horváth Gábor, tűzvédelmi szakember, a fiREG.hu Kft. szakmai vezetője.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Míg a múltban a dokumentálás sok oldalnyi formanyomtatvány kitöltését jelentette, mára az okostelefonba költözött, és nagyságrendekkel lerövidíti a dokumentálásra fordított időt. “Gondoljunk csak bele, hogy egy üzemben, ahol 50-100 tűzoltó készülék van, mennyi munka egyesével kikeresni, feljegyezni, majd az irodában vagy otthon újra begépelni, kinyomtatni, postázni, számlázni… És ezt csak tetézte a július 1-jei számlázással kapcsolatos csomag, amely szerint a számlákat szinte azonnal a NAV-hoz is be kell küldeni” – lelkesedik a fejlesztési vezető.

Ma az innováló vállalkozások leolvassák a tűzvédelmi eszközökre korábban kihelyezett QR kódot, egy gombnyomással rögzítik a feladatok elvégzését, majd újabb gombnyomással elkészülhet egy olyan elektronikus napló, mely garantáltan hibamentes, minden követelménynek megfelel, és már a helyszínről elküldhető a megbízó részére, akár számlával együtt, mely természetesen a NAV adatkapcsolatot is megoldja a háttérben.
Erre mondhatjuk azt, hogy megérkezett a forradalom a tűzvédelembe. “A több mint 500.000 berögzített karbantartást követően megállapítható, hogy a vállalkozások jelentős része innovál, felkészült a jövőre, és érezhetően ez a jövő sokkal közelebb került 2020. január 22. óta” – közli tényként a fiREG tűzvédelmi szakértője.

Egyre több olyan megkeresést kapnak nagyvállalatok részéről a fiREG felhasználói, hogy mutassák be számukra a rendszert, annak előnyeit. Több autóipari vállalkozás már a bevezetési fázis előtt áll, jelentős az igény az iránt, hogy átlátható módon, rendszerben, digitálisan tekinthessék át a tűzvédelmi portfóliójukat, annak karbantartottsági állapotát. Ez már jóval túlmutat azon, hogy a tűzvédelmi baleseteket vagy az esetleges szankciókat kívánják elkerülni, sokkal inkább a digitális menedzsment irányába mutat. Ember helyett szoftverek törődnek a karbantartások határidejével, és adnak figyelmeztetést, növelve ezzel a vállalatok tűzbiztonsági szintjét.

“Volt már olyan kiírás, amelyről utólag megtudtuk, hogy bár nem mi tettük a legkedvezőbb ajánlatot, de mivel a legújabb technológiát használjuk, és át tudtuk adni, milyen előnnyel jár ez a leendő megbízó számára, végül mégis minket választottak. Eleinte idegenkedtem az okostelefon munkára fogásától, de ma már nem tudom elképzelni, hogy nélküle dolgozzunk” – mondta el megkeresésünkre Orbán Dániel, a Tűzoltó Kft. ügyvezetője, tűzvédelmi szakember, aki szinte a szoftver alapítása óta, közel három éve digitálisan dolgozik vállalkozásában.

A digitalizáció, a papírmentesítés és a munkát támogató rendszerek egyszerűen megkerülhetetlenek. Azok a vállalkozások, amelyek halogatják, teherként élik meg a felhő alapú rendszerek nyújtotta előnyök bevezetését, úgy járhatnak, mint azok, akik egykor a “kockás füzet”-ről nem váltottak időben számítógépre, táblázatkezelő szoftverre. Ami akkor innováció volt, mára tonnányi súlyú nehezékké vált. Meg kell hozniuk a tűzvédelemben dolgozó szolgáltatóknak a döntést, hogy nehezékkel a nyakukban mennek tovább, vagy tesznek némi erőfeszítést, és később felszabadultan használják a legmodernebb technológiát: a QR kódot, az okostelefont, a felhő alapú szolgáltatásokat.

fiREG.hu Kft.

Akár ez is tetszhet