Dinamikusan irányított sugárnyalábok jöhetnek az űrből

A program komoly konkurenciája lehet a StarLinknek és a Kuiper projektnek is.

Az Analog Devices (ADI) és a kanadai MDA űrkutatási vállalat együtt fejleszti az alacsony Föld körüli pályára tervezett Telesat Lightspeed műhold-konstelláció kommunikációs rendszerét.

Egy ún. sugárképző integrált áramkört készítenek a várhatóan 2023 második felében rajtoló flottához. A tervek szerint 298 darab, egyenként 700 kilogramm tömegű műholdat lőnek fel, így globális szélessávú, összességében 15 Tbps sebességű kapcsolattal láthatnak el kereskedelmi, kormányzati és honvédelmi szereplőket. Az ambiciózus terv a SpaceX StarLink programjával, az angol OneWebbel és az Amazon Kuiper projektjével fog versenyezni az ügyfelekért.

- Hirdetés -

Ezeknek a műholdaknak dinamikus együttmozgásra van szükségük ahhoz, hogy szakadásmentes, nagy sebességű kapcsolatot tartsanak fenn a földi vevőállomásokkal. Az új integrált áramkörnek ráadásul ellen kell állnia az extrém alacsony hőmérsékletnek és a kozmikus sugárzásnak, úgy 10-12 éven át, ami a műholdak átlagos várható élettartama.

„Az elektronikus sorkormányzás technológiája szükségszerűvé vált a műhold-konstellációk következő generációját építő és irányító szakemberek számára”, osztotta meg véleményét Bryan Goldstein, az ADI űrkutatási és védelmi szekciójának alelnöke. „Ezzel a megoldással megnyílik az út az MDA és a Telesat számára, hogy egyszerre több nyalábot irányítson, és a mechanikus rendszereknél sokkal gyorsabban újra is pozicionálja őket.”

„Az ADI-val közösen kritikus fontosságú megoldásokat dolgozhatunk ki a Telesat Lightspeed antennáinak elektronikus irányítására”, nyugtázta az MDA Satellite Systems egyik vezetője. Amer Khouri megjegyezte: lelkesen várják a „közös utazást”, amelynek során nagy mennyiségben állíthatnak elő kommunikációs antennákat, egy igazán „úttörő programhoz”.

Gábor János, Okosipar.hu
(Forrás: eeNews)

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet