DMG MORI: A DNS-ükbe van kódolva az innováció

A hagyományok szerint idén is megnyitotta kapuit a DMG MORI pfronteni gyára. Ebben az évben viszont digitális formában vehettek részt az érdeklődők az előadásokon és bemutatókon. Az esemény tematikája az innovációkra és újdonságokra fókuszált. Az iparra jellemző átrendeződés 2020-ban erőteljesebben volt jelen, mint korábban, hiszen a koronavírus terjedésének következtében hozott intézkedések a gyártók munkáját is jelentősen érintették. A német-japán szerszámgépgyártó vállalat az innovátorok élmezőnyéhez tartozik, a fejlesztések frontján továbbra is kimagasló teljesítményt nyújtanak. Részt vettünk az idei pfronteni virtuális gyárlátogatáson, és összefoglaltuk, mire számíthatunk a DMG MORI részéről 2021-ben.

Innováció – Koronavírus 1:0

Az elmúlt egy év legfőképpen a koronavírus-járványról szólt, és az azzal kapcsolatos intézkedésekről. Viszont a felkészült vállalatok olyan technológiák birtokában szállhattak szembe a kihívásokkal, amelyekkel könnyebben küzdhették le a felmerülő akadályokat. A DMG MORI hasonlóképpen modern háttérrel rendelkezik, hiszen a közelmúltban magas színvonalú fejlesztéseket mutattak be, amelyek az automatizáció és digitalizáció területén egyedülállóak.

- Hirdetés -

Az automatizáció a mozgatórugó

Az automatizálási megoldások sokkal többet jelentenek annál, mint a munkaerőre fordított költségek csökkentése, inkább azt hordozzák magukban, hogy a helyi szinten zajló termelés hatékonyságát, minőségét és rugalmasságát fellendítik. Mára már a DMG MORI portfóliójában található gépek legnagyobb része automatizálható, annak érdekében, hogy megfeleljen a növekvő termelékenységi és rugalmassági igényeknek. A legújabb fejlesztésük a PH Wheel palettakezelő rendszer, amely az egyedi dobtáras szerszámtár-technológián alapul. Az AGV-k területén is újdonsággal jelentkezett a német-japán gyártó, a TH-AGV egy vezető nélküli szállítórendszer, amely akár 16 öntőformát is képes önállóan a megfelelő szerszámgéphez szállítani.

A szerszámgépekkel akkor érhetünk el kiemelkedő eredményeket, ha folyamatosan dolgoznak. Az automatizált gyártási megoldások aranykorát éljük, s ez a DMG MORI fókuszpontját képezi. Portfóliójuk 53 automatizálási megoldást tartalmaz 13 termékcsaládban – hardver és szoftver szinten egyaránt. A szerszámgépgyártó így változatosan fel tudja szerelni a 154 különböző modelljét. Termelékenységet, magas minőséget és gyorsabb munkamenetet biztosítanak termékeikkel. A másik kulcsfogalom a DMG MORI-nál a fenntarthatóság. A vállalat 2021 januárjától teljes mértékben szén-dioxid-semlegessé vált. Továbbá a fel nem használt erőforrásokat, az automatizált rendszereknek köszönhetően, maximális hatékonysággal hasznosítják.

A jövő digitális

A DMG MORI folyamatai digitálisan zajlanak, olyan termékekkel, mint a digitális gyártáscsomag, ami a felhőalapú termelési tervezésen és ellenőrzésen, illetve a TULIP platformon alapul. Továbbá a WERKBLiQ segítségével a teljes géppark belső és külső szervizelését, valamint a karbantartói folyamatok optimalizálását érhetjük el. A szerszámgépgyártó célja, hogy lehetővé tegye partnerei számára a teljes folyamatlánc átfogó és holisztikus digitalizációját. A pandémia nyertesei azok lehetnek, akik megfelelőképpen digitalizálták a munkafázisokat. A DMG MORI 2016 óta működik együtt a Microsoft szoftvervállalatával, a Smart Factory megvalósulása érdekében. Az információk immár fizikálisan nem áramlanak olyan gyorsan, mint korábban, ezért a digitális showroom segítségével betekintést nyerhetünk a gépek világába.

Némethi Botond, Okosipar.hu


A NEW technology magazint teljes terjedelmében elolvashatod:

Akár ez is tetszhet