Dollárbilliókat veszítettek a nagy technológiai vállalatok tavaly

Képünk illusztráció

Megvan az összesítés: a zűrzavaros 2022-es év legfőbb vesztesei a legnagyobb technológiai vállalatok, akik együttesen több billió dollárt buktak. A gazdasági visszaesés miatt végig azon fáradoztak, hogy az elbocsátások és juttatáscsökkentések ellenére megtartsák valahogy a munkaerő kiegyensúlyozott nyugalmát. A szakértők most arra számítanak, hogy többen közülük további részvénykibocsátással és más készpénzbesöprő megoldásokkal igyekeznek csökkenteni a veszteségeket – írja a Business Insider.

Amíg a COVID alatt felívelő digitalizálás miatt 2020-21-ben szárnyaltak az árfolyamok, tavaly már minden nagy technológiai vállalat részvényeinek értéke veszteségbe fordult, és folyamatosan csökkent. Gyakorlatilag egész évben azzal küszködtek, hogy megfogják valahogy a zuhanást, de nem igazán jött össze: az Apple, a Microsoft, az Alphabet, az Amazon és a Meta 2022-ben összesen 3,7 billió dollárt veszített az értékéből. Ez nemcsak a részvényeseknek fáj, hanem az alkalmazottaknak is, akik a kompenzációs csomagjuk jelentős hányadát tőkerészesedésből kapják. Őket további részvények kiosztásával igyekeztek megnyugtatni, de a hozamok sem nekik, sem a befektetőknek nem sok örömöt okoztak.

Ha a krízist hatékony válasz nélkül hagyják, az érintett vállalatok idén jóval többet veszíthetnek a pénznél is – jósolta Deepali Vyas, a Korn Ferry egyik vezető fejvadásza. Ő azt látja, hogy a romló kompenzációs csomagok miatt a szektoron belülről és kívülről is komoly versenytársak jelentkezhetnek be a cégek tehetséges munkatársaiért. A legjobb kollégák elvesztése végképp nagy érvágás lenne a legnagyobb veszteséget elkönyvelő vállalatoknak, ezért várhatóan hosszú távú, metrikus alapú ösztönzőket fognak beépíteni a fizetésekbe. Érdekes a Shopify és a Netflix megoldása is: ők lehetővé teszik az alkalmazottaknak, hogy minden évben eldöntsék: a fizetésük mekkora részét kérik készpénzben, illetve tőkerészesedésben.

- Hirdetés -

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -