- Hirdetés -

- Hirdetés -

Drón gyűjti a fákról a vadvilág DNS-mintáit

- Hirdetés -

Mivel tavaly, december 18-án megszületett a történelmi Kunming–Montreal megállapodás, amiben több mint 200 ország vállalta, hogy megállítja és visszafordítja a biológiai sokszínűség hanyatlását, új technológiákra is szükség lesz, hogy tényleg teljesüljön a természet-pozitívvá válás ambiciózus célja. Az IEEE Spectrum ezek közül emelt ki egy ígéretes projektet, ami látszólag minden korábbinál hatékonyabban gyűjt mintákat az ún. eDNS (környezeti DNS) technológiával.

A globális biológiai sokféleségről feltétlenül hasznos lenne minél több pillanatfelvételt rögzíteni, csakhogy meglehetősen kevés az erre valóban alkalmas és hatékony, kellően pontos eszköz. A kihívásoknak most egy zavarba ejtően egyszerű, mégis innovatív eszköz is megfelelni látszik. A Svájci Szövetségi Technológiai Intézet (ETH) speciálisan átalakított drónjával gyakorlatilag automatizálhatóvá válhat a mintavétel fákon előforduló élőlények DNS-éből. Ehhez eddig fára másztak a tudósok, vagy más módon igyekeztek hozzájutni a madarak, rágcsálók, hüllők vagy ízeltlábúak génkészletéhez.

A drónnal történő felszíni eDNS-mintavétel rendkívül hasznos lehet a szárazföldi biodiverzitás nyomon követésében, így a projekt során épített ökoszisztéma-megfigyelő eszközt eDrone-nak nevezték el. A burkolatra merőlegesen felerősített lapok stabilizálják a gép mozgását, miközben az ágak fölött lebeg, vagy óvatosan landol rajtuk. A mintavétel ezt követően az aljára rögzített ragacsos szalaggal történik meg: a minták erre tapadnak rá, majd a drón egy hirtelen felröppenő mozdulattal letépi magát a felületről és visszatér az állomására, ahol a kutatók biztonságba helyezik a begyűjtött DNS-eket. Az ETH Zürich közlése szerint csupán hét különböző fa kérgéről 21 faj, köztük rovarok, emlősök és madarak mintáit sikerült beszerezni. Mutasson valaki ennél hatékonyabbat!

Gábor János, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet