Drónmegsemmisítő földi robotot mutatott be a Rheinmetall

Az amerikai fegyvergyártó legújabb fejlesztése az ún. „okos közeli légvédelem” (SHORAD) technológiáján nyugvó Skyranger 30 rendszer. A bűvös meghatározás mögött lényegében egy tankszerű, legénység nélküli föld-levegő fegyvert kell érteni. Az Amerikai Hadsereg Szövetség idei rendezvényén bemutatott jármű percenként 1250 darab 30 milliméteres lövedéket tud kilőni egy 360 fokban elforduló lövegtoronyból.

Az automatizált tankra hasonlító eszköz egy olyan pilóta nélküli jármű (UGV) alvázára épül, amit eredetileg a Textron Defense Systems (a Rheinmetall partnercége) fejlesztett ki. Ennek az M5 nevű alváznak és a SHORAD technológiával megalkotott Skyranger 30 légvédelmi fegyvertoronynak az együttese egy önvezető harckocsit eredményezett, lehengerlő tűzerővel. A teljesen körbe fordítható lövegtorony vertikálisan 85 fokban emelhető és 10 fokkal lehajtható. Benne pedig egy szintén autonóm, légvédelmi lőszerrel és rövid hatótávolságú légvédelmi rakétákkal betölthető Oerlikon Revolver ágyú kapott helyet.

A gyártó szerint a Skyranger 30-at olyan tűzerővel és pontossággal vértezték fel, hogy „egy dinamikusan programozott légrobbanó lőszerrel kombinálva növeli a legkisebb mikro- és nano drónok eltalálásának valószínűségét”. A teljes tank 10,5 tonna, amivel nagyságrendekkel könnyebb, mint a szintén SHORAD-fegyverzettel ellátott, jelenleg hadrendben álló Stryker. Újdonság persze az is, hogy ezúttal teljesen autonóm fegyver született – szögezte le Stephen Hedger vezérigazgató, a Defense News-nak adott interjújában.

- Hirdetés -

Hedger a pilóta nélküli légi rendszerek elleni harcot emelte ki mint a Skyranger Mobil Légvédelmi Rendszer elsődleges katonai feladatát, és ebben tényleg vérmes hatékonysággal működik: 3 kilométeres lőtávolon belül 90 százalékos pontossággal pusztít. „Teljesen egyértelmű, hogy szükség van egy halálosabb SHORAD rendszerre, ami képes fellépni a lappangó, felbukkanó és lezuhanó támadásokra készült drónrajok ellen” – magyarázta a cégvezető.

Gábor János, Okosipar.hu