Drónok modernizálják az intralogisztikát

A drónipar hatalmas fejlődésen esett át az elmúlt időszakban, ami átírja a logisztika eddig ismert formáit. Jelenleg alacsony teherbíró képességgel rendelkeznek, ezért főként kisebb csomagok szállítására alkalmazzák futárszolgálatok – ezzel felgyorsítva folyamataikat. Viszont a drónok intralogisztikában történő felhasználásáról kevesebb információval rendelkezünk. Miképpen válthatják fel vagy egészíthetik ki a humán munkaerőt a drónok a raktáron belüli logisztikában?

A leltározás nagy mestere

A repetitív, kevésbé izgalmas és viszonylag magas hibafaktort eredményező, manuálisan végzett leltározás a raktárosok körében kevésbé kedvelt munkafolyamat. A Renault Trucks például a Lyon-Saint-Priest hidakat és tengelyeket összeszerelő üzemében leltározó drón végzi el ezt a munkát a humán erőforrás helyett.

- Hirdetés -

A palettákra helyezett azonosító adatokat könnyedén leolvassa, csupán a rendszerezést kell ennek érdekében átszervezni, hogy könnyen megközelíthető legyen a drónok számára is. Pontos repülési terv segítségével töredékére csökkenthető a leltározással töltött időtartam, valamint az emberi mulasztásból eredő hibák is kiküszöbölhetők. A releváns adatok pedig elérhetők az illetékes személyek számára, akik így pontos információkkal rendelkeznek az aktuális helyzetről. A teljes raktárról valós képet nyújtanak a drónok, és rámutatnak az esetleges eltérésekre, hiányosságokra. Mindemellett a leltározást végző kis méretű intelligens eszköz teljes mértékben automata, nincs szükség annak irányítására.

Komissiózás másképp

Az áruk összegyűjtése, valamilyen koncepció szerint történő szortírozása is a drónok feladatává válhat – legalábbis részben. Mivel csupán kisebb tömegű anyagok megfogására képes – az eszköztől függ, mekkora terhet bír –, illetve az akkumulátorkapacitása miatt inkább a humán munkaerő kiegészítőjeként működhet ebben a feladatkörben a raktárakban. Továbbá kiegészítő termékre is szükség lehet; ilyenkor az intelligens eszközre olyan szerkezetet kell erősíteni, melynek segítségével biztonságosan meg tudja fogni, és képes megtartani a terméket.

Kisebb küldemények szállítása

A raktárakból kilépve nincsenek négy fal közé zárva a drónok. Több helyen már alkalmazták is kisebb küldemények szállítmányozására, hiszen gyorsan és hatékonyan elvégzi a rá kiosztott feladatokat.

A raktárfolyamatok fellendítője a drón!

A raktárakban történő mérések, megfigyelések leegyszerűsítését hozza el a dróntechnológia. Valamint a segítségével új szintre léphetnek a vállalatok az automatizálásban. A drónokra erősített kamerák, szenzorok lehetővé teszik az emberi munkaerő kiegészítését és/vagy helyettesítését. A termelékenység növelése érdekében egyre több cég fordul az automatizálás irányába. A kevesebb hibát produkáló termékek maximalizálják a hasznot, azaz csökkentik a költségeket, és növelik a bevételt. A gyors és pontos munka hatására az ügyfelek visszajelzései pedig pozitívak lesznek.

A dróntechnológia által optimalizált raktárfolyamatok új fejezetet nyitnak az intralogisztika növekedésében.

Némethi Botond/NEW technology magazin