Drónversennyel teszteli a jövő űrhajó-technológiáit az ESA

Neurális hálózatok irányítják azokat a gépeket, amelyek a Delfti Műszaki Egyetem „Cyber Zoo” nevű „drón-állatkertjében” harcolnak az idővel, hogy demonstrálják a neurális hálózatok erejét az űrrepülés jövőjében. A kutatás az Európai Űrügynökség támogatásával zajlik a hollandiai egyetem Mikro-Légijármű Laboratóriumában (MAVLab).

Az ESA és a MAVLab kutatói drónok versenyeztetésével tesztelik a jövőbeli űrmissziókhoz tervezett, neurális hálózaton alapuló mesterségesintelligencia-irányító rendszereket – áll az űrügynökség közleményében. A kutatás célja, hogy bebizonyítsa: a neurális hálózatok hatékonyabban és rugalmasabban képesek vezérelni az űrhajókat a hagyományos, előre programozott manőverekhez képest. A drónversenyek módszere azért tűnik ideálisnak egy ilyen irányú vizsgálathoz, mert ideális terepet biztosít a gépek reakcióinak tanulmányozására változó környezetekben, váratlan események hatására. Ez a rendszer nagyon komoly segítséget nyújthat például a Hera küldetés során, amelynek keretében az ESA – világelső módon – két aszteroida körüli pályára akar állítani egy kutatóműholdat.

Az ESA a neurális hálózatok előnyei közé sorolja a hatékonyabb üzemanyag-felhasználást (képesek valós időben optimalizálni az űrhajó útvonalát és manővereit), a rugalmasabb vezérlést (alkalmazkodnak a váratlan helyzetekhez és akadályokhoz) és az autonómia növelését. A kutatók a drónok repülése során valós idejű adatokat gyűjtenek a neurális hálózatok teljesítményéről. Ezek az adatok segítenek a hálózatok finomhangolásában és a hatékonyságuk javításában.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Az ESA és a Delfti Műszaki Egyetem kutatói bíznak benne, hogy a most kutatott neurális hálózatok forradalmasítják az űrutazás jövőjét azáltal, hogy hatékonyabb, rugalmasabb és önállóbb űrhajók épülnek, amelyek új lehetőségeket nyitnak a bolygóközi utazásban és a mélyűri küldetésekben. A drónversenyzéses tesztelés csak az első lépés ezen az úton: a tudósok a jövőben további teszteket terveznek, hogy továbbfejlesszék a neurális hálózatok technológiáját.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -