- Hirdetés -

- Hirdetés -

Duplázik az Univer Product Zrt.

Tizenkétezer tonnára növeli, ezzel megduplázza magyaros ételízesítőinek gyártókapacitását az Univer Product Zrt. a 2021-ben kormányzati támogatással induló, 8 milliárd forint értékű beruházásával – közölte a cég csütörtökön az MTI-vel.

Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtöki videóüzenetében jelentette be, hogy a kormány 18,5 milliárd forintnyi beruházásról és 1500 munkahely védelméről állapodott meg három magyar élelmiszeripari céggel – az Univerrel, a Gyermelyi Zrt.-vel és a Tolnatej Zrt.-vel -, amelyek összesen 7,6 milliárd forint állami támogatást kapnak.

Az Univer Product Zrt. közleményében ismertette, hogy a megduplázott kapacitású kecskemét-hetényegyházi üzemének megépítését saját erőből, banki hitelből és a Pénzügyminisztérium Nagyvállalati beruházási támogatási programjában elnyert 3,9 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatásból finanszírozza. A tervek szerint a fejlesztés hatására 2029-re az Univer Product árbevétele 36 milliárd forintra növekszik, aminek 30 százaléka exportból származik majd.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A teljes mértékben magyar tulajdonban lévő cég a beruházás keretében egy teljesen új gyárat épít a Kecskeméthez tartozó Hetényegyházán a hungarikum Erős Pista és Piros Arany, valamint számos más klasszikus magyar ételízesítő – egyebek mellett az Édes Anna, a Gulyáskrém, a Fokhagymakrém, a Vöröshagymakrém, a Reszelt Torma és a Haragos Pista – előállítására.

A beruházás egyszerre jelent kapacitásbővülést, technológiai innovációt és a munkahelyek megőrzését – ismertették.

A megfelelő minőségű és mennyiségű alapanyag beszerzése érdekében az Univer 45 éve működteti saját termeltetési rendszerét, amely több száz, jellemzően Kecskemét 80 kilométeres körzetében dolgozó magyar termelőre épül. A megnövekedett alapanyagigényt is kizárólag Magyarországon termesztett paprikából és más zöldségnövényekből fogja fedezni. Az üzem teljes kapacitásának elérésekor a magyar gazdák mintegy 600 hektáron termelnek majd az Univer számára közel 10 ezer tonna minőségi erős és édes fűszerpaprikát, pritaminpaprikát és kápiát, valamint fokhagymát, vöröshagymát és tormát.

A hetényegyházi projekt mellett az állami támogatás kiterjed az Univer Product Zrt. más gyártóbázisain megvalósuló, kisebb értékű gép- és energetikai beruházásokra is. Új bébiétel keverőrendszert, valamint gasztronómiai kiszerelésű ételízesítőket csomagoló zsák- és vödörtöltő berendezést helyeznek üzembe, továbbá napenergiára alapozott energetikai fejlesztéseket hajtanak végre.

A jelenleg 670 főt foglalkoztató kecskeméti székhelyű Univer Product Zrt. a majonéz, mustár, ketchup, bébiétel és magyaros ételízesítő termékkategóriákban Magyarországon piacvezető. A vállalat termékei világszerte több mint 15 országban kaphatók.

Az elmúlt évben egyebek mellett majonézből mintegy 14 ezer, mustárból 5200, ketchupból 6400 magyaros ételízesítőkből 4900, bébiételekből 2000, sűrített paradicsomból pedig közel 12 ezer tonnányit állítottak elő.

A cég értékesítésből származó nettó árbevétele 2019-ben mintegy 26,8 milliárd forint, míg az előző üzleti évben 24,4 milliárd forint volt. A társaság árbevételének 2018-ban 24,5 százaléka, 2019-ben már 25,8 százaléka külföldi értékesítésből származott.

Az export döntő részben az Európai Unióba irányul, ezen belül a legnagyobb piacok: Románia, Németország, Lengyelország, Hollandia. Az EU-n kívül az Univer Product exportál Kanadába, az Egyesült Államokba és Ausztráliába is.

A vállalat adózott eredménye 2019-ben 1,4 milliárd, 2018-ban 1,2 milliárd forint volt.

Az Univer Product Zrt. az Univer Csoport tagja. A holding érdekeltségi körébe tartozik továbbá a kereskedelmi egységeket tömörítő Univer Coop Zrt. és a régió egyik bevásárlóközpontja, a kecskeméti Alföld Áruház.

MTI/Okosipar.hu
(video: youtube)

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet