Egy eredményes gyártóüzem sikerének receptje

Mitől válik egy gyártóüzem népszerűvé, modernné és produktívvá?

– tesszük fel a kérdést, amikor egy sikeres vállalkozást, együttműködést látunk. Az elvárás a mai világban mindenki számára ismert: minél többféle alkatrész, eszköz előállítására legyen alkalmas az üzemünk. Ehhez elengedhetetlen a modern berendezések megléte. A Fitting-Ker Kft. többek közt vasúti-, gépipari alkatrészeket, pneumatikai eszközök alkatrészeit állítja elő, valamint erőművek számára is készít alkotóelemeket. Számos Mazak-gép dolgozik a műhelyükben, 16 CNC-eszterga és 7 megmunkálóközpont.

Komoly tapasztalat, kiváló minőség

A Fitting-Ker Kft. 1991-ben kezdte meg működését önálló cégként, ám az esztergálási tevékenységük egészen 1967-ig nyúlik vissza. A szakképzett munkaerő, a modern géppark és a komplex termelési folyamataik – a folyamatosan változó piaci feltételek mellett is – kivételes minőségű, a változó követelményeknek mindig megfelelő termékek gyártását teszik lehetővé.

- Hirdetés -

Jövőbemutató stratégia

A stratégiai tervezés minden cég életében óriási feladat, amely meghatározza a teljes gazdálkodás jövőjét. Ezért már a beruházásokat megelőzően komplett, a jövő trendjeit figyelembe vevő gépbeszerzési stratégiát dolgoztak ki. A cél az egységes termelési környezet kialakítása, egy integrált vezérlőbázissal rendelkező géppark fejlesztésének elindítása volt. Végül pedig azért döntöttek a Mazak gépei mellett, mert a kiváló minőségen túl egyedülálló háttértámogatást is biztosít a vállalat.

Takács Levente, a Fitting-Ker Kft. ügyvezetője így nyilatkozott a kezdetekről: „Már a géppark fejlesztési folyamatainak indulásakor azzal a konkrét beszerzési stratégiával indultunk, hogy egyetlen gépgyártót és azonos vezérléstípust alkalmazunk. Így került kiválasztásra a Mazak. A négy-öttengelyes megmunkálást igénylő fém alkatrészek gyártására specializálódtunk, amelyekhez egyedi gyártástervet dolgozunk ki, az ügyfelek által biztosított rajzok alapján. Változatosak a megrendelések: 20-30 darabos szériákat és több ezer darabos sorozatokat is gyártunk.”

Az új technológia támogatásával

A folyamatos fejlődés minden cégnél prioritást élvez. A Mazak technológiai újdonságai lehetővé teszik a gyors átállást, ami nagy termékpaletta esetén kiemelten fontos. Ilyen például a Smooth CNC-technológia, amely a korábbiakhoz képest még egyszerűbbé teszi a munkát. A programozás, a forgácsolás, a szerszám- és gépkarbantartás is egyetlen platformon található, a megmunkálás folyamatának termelékenysége pedig jelentősen növekszik ezzel a berendezéssel.

Magasabb szintre lép az együttműködés

A Fitting-Ker Kft. és a Mazak közötti kapcsolat 2006 óta tart, amely magas színvonalú technikai és értékesítési támogatáson alapul. Takács Levente az együttműködésről ezt mondta: „Mérnökeink sokat dolgoznak együtt a Mazak munkatársaival. Gyakran végzünk tesztvágásokat a Mazak sóskúti Technológiai Központjában is. Nemrég egy összetett előzetes koncepciót sikerült késztermékké fejlesztenünk a Mazak alkalmazástechnológusai segítségével. Számunkra az egyik legfontosabb szempont az, hogy a magyar Mazak megbízható szerviz- és alkatrészellátással rendelkezik.”

A Fitting-Ker a gépparkja fejlesztésekor egy új QUICK TURN SMART 100S integrált robot gyártócella bevezetésével növelte a termelést, amelyhez a Mazak biztosította a hátteret. Takács Levente hozzátette: „Magasabb szintre akartunk lépni a high-tech megmunkálás területén, főleg az automatizálásban. A QUICK TURN SMART kifejezetten erre a célra fejlesztett gép, a munkatér mérete és a szerszámtár szempontjából is az élvonalba tartozó berendezés.”

A két cég közötti sikeres együttműködés folyamatos, ezzel biztosítják partnereik számára az állandó minőséget. 2019 első felében a Fitting-Ker Kft. beszerzett egy új, kisméretű alkatrészek nagy sebességű megmunkálására alkalmas HCN-4000 vízszintes megmunkálóközpontot, amely szintén beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A sikeres együttműködés folytatódik, a sokéves munkakapcsolat továbbra is gyümölcsöző, és kiváló eredményeket biztosít.

Némethi Botond/NEW technology magazin