Egy kompozit 3D nyomtató valódi értéke

Az elmúlt évek túlzott ígéretei, majd az azt követő csalódások okán sok iparági szereplő még mindig úgy gondolja, hogy az additív gyártás valódi értéke csak 10-15 év múlva lesz nyilvánvaló. Ezzel szemben az elérhető árú és robosztus kompozit nyomtatás nem csak a jövőben fogja, hanem már a jelenben is átformálja az ipari vállalatok működését és teremt jelentős értéket a költségek és átfutási idők csökkentésével. A Markforged, mint piacvezető kompozit nyomtatógyártó idei felmérése is mutatja a technológiában rejlő páratlan lehetőségeket: az átlagot jelentősen meghaladva, felhasználóik közel 80 %-a gyárt beépítésre kerülő végtermékeket. A 100 külön esettanulmányt is tartalmazó tanulmány a freedee.hu oldalról is elérhető.

A Markforged egyedülálló, folyamatos szálerősítésre képes kompozit nyomtatói akár az alumínium szilárdságát is meghaladó alkatrészek gyártására képesek ellenálló alapanyagokból. Ezek a strapabíró alkatrészek, amelyeket helyben, minimális alapanyag- és időköltséggel lehet legyártani, hatalmas hozzáadott értéket képviselnek az iparban. A képesség, hogy egyedi, pontos és terhelhető alkatrészeket gyárthatnak házon belül, több szinten is megéri a cégeknek: alacsonyabb közvetlen költség, az ellátási lánc egyszerűsítése, gyorsabb reakciókészség és gyorsabb piacra lépés is pozitív üzleti hozadék. A márkát itthon képviselő FreeDee Printing Solutions bérmunkát és teszteket is vállal a Markfoged folytonos szálerősítésű technológiájával. A tapasztalataik szerint a nyomatok minősége minden esetben szemmel láthatóan felülmúlja a szakemberek várakozásait.

- Hirdetés -

Egyedi alkatrész gyártásának költsége

A Markforged kompozit alkatrészeket a gyártó felhő alapú, fejlett szoftverében, az Eigerben kell 3D nyomtatásra előkészíteni. Ezen a platformon precízen optimalizálható a folyamatos szálerősítés elhelyezése, valamint az idő- és alapanyagköltségét is előre kiszámítja a szoftver. Mivel egy 3D nyomtató nem igényel operátori felügyeletet, így a 3D nyomtatott tárgyak előállításának költsége szinte minden esetben jelentősen kisebb, mint a kiszervezés vagy a házon belüli marás költsége. Az önálló munkának köszönhetően a gép kihasználtsága is csúcsra járatható: a FreeDee Kft. egyik partnere, a 3 darab Markforged géppel dolgozó Sheldon Invest Kft. például állandó operátori közreműködés nélkül is 70% feletti kihasználtsággal használja a nyomtatóit. Az összköltségen túl így a megnyert időn is sokat lehet spórolni.

Ellátási lánchoz kapcsolódó költségek csökkenése

Egyre több vállalat igyekszik additív technológiák segítségével fejleszteni jelenlegi gyártófolyamatait és csökkenteni az ellátási láncnak való kitettségét. Az egyik jelentős költségcsökkentési pont itt az adminisztrációs költségek közt keresendő: az egyedi alkatrészek beszerzésének átfutási ideje minimálisra csökken, míg értékes mérnöki kapacitás is felszabadul a kiszervezéshez kapcsolódó adminisztráció megszűnésével. Ezek együttesen hozzájárulnak az agilisabb termékfejlesztéshez és piacra lépéshez is. Emellett a karbantartási, alkatrész utánpótlási területen is jelentős hozadékot érnek el a Markforged tulajdonosok: a nagy területű raktárakat felváltja a digitális raktározás és csökken a leltározási és logisztikai költség is.

Az alkatrész teljesítménye

Az EY Global 2019-es felmérése szerint a megkérdezett vállalatok 46%-a 2022-ig tervezi elérni egyes végfelhasználásra kerülő alkatrészek 3D nyomtatását. Ezzel szemben a kompozit nyomtatók potenciálját és magasabb hozzáadott értékét mutatja a Markforged idei felmérése, amelyet felhasználói körében végzett: a megkérdezettek 79%-a használja nyomtatóját beépítésre kerülő fém és forgácsolt vagy kompozit műanyag alkatrészek kiváltására. Ez a szám jól mutatja, hogy a Markforged technológiája nem más 3D nyomtatókkal versenyez, hanem strapabíró, terhelhető alkatrészekkel az adott feladatra kínálja a legtöbb hozzáadott értéket képviselő megoldást.

Innováció

A FreeDee Kft. tapasztalatai több mint 1000 leszállított 3D nyomtató után egyértelműen mutatják, hogy az első, házon belül elérhető additív gyártóeszköz mérföldkövet jelent a legtöbb cég működésében. Ezt a hatást pedig megsokszorozza, ha az a nyomtató a protón túl erős, funkcionális gyártásra is képes. Átalakítja a tervezői gondolkodást, hátrahagyva a gyártástechnológiára tervezés módszertanát, hatékonyabb, okosabb megoldások keresésére ösztönzi a mérnököket. Az olyan fejlett, csapatmunkát, távoli hozzáférést és digitális raktározást is támogató megoldásoknak köszönhetően, mint a Markforged Eiger a megelőző karbantartási folyamatok is átalakulnak.

Additive Trends Report 2020

Ismerje meg jobban a kompozit nyomtatók világszerte bevált felhasználási területeit valós példákkal alátámasztva a Markforged friss tanulmányán keresztül vagy érdeklődjön a FreeDee Kft. csapatánál!

További információt: FreeDee kft.

- Hirdetés -

- Hirdetés -