Egy kutatócsoport áttörést ért el a kék OLED technológiában

Jelentősen javíthatja a kijelzők fényerejét, hatékonyságát és élettartamát annak a Durham Egyetemen dolgozó csapatnak az eredménye, akik áttörést értek el a kék OLED technológia fejlesztésében. A kutatók egy új anyagot fejlesztettek ki, amely hatékonyabban bocsát ki kék fényt, mint a jelenleg használt anyagok.

A kék OLED-ek a modern kijelzők kulcsfontosságú elemei, beleértve a telefonokat, a televíziókat és a laptopokat. Mindeközben a kék OLED-ek kevésbé hatékonyak, mint a piros vagy zöld OLED-ek, és rövidebb is az élettartamuk, ami idővel a fényerő csökkenéséhez és a színhibák megjelenéséhez vezethet.

Az új anyag egy fém-szerves keretrendszeren (MOF) alapul. A MOF-ok porózus anyagok, amelyek nagy belső felülettel rendelkeznek. Ez lehetővé teszi a fénykibocsátó molekulák számára, hogy hatékonyabb kölcsönhatásba lépjenek a fénnyel, ezáltal nagyobb teljesítményű kék fényt bocsássanak ki. A kísérletek azt mutatták, hogy az új anyaggal készült kék OLED-ek húsz százalékkal fényesebbek, mint a hagyományos kék OLED-ek, ráadásul jelentősen hosszabb élettartamúnak bizonyultak és elnyújtják az akkumulátor-üzemidőt is.

- Hirdetés -

„Ez a megközelítés a közvetlen kék emisszióhoz képest csökkenti az exciton energiát az eszközökben, ami stabilabb, hosszabb élettartamú kék OLED-ket tesz lehetővé” – mondta a Nature-ben publikált tanulmány vezető szerzője, Andrew Monkman professzor. „Eredményeink a hiperfluoreszcens OLED-ek eddig ismeretlen területét tárják fel, ami nagymértékben bővítheti a kijelzők következő, akár 30 százalékkal kevesebb villamos energiát fogyasztó generációjának anyagválasztékát.”

Gábor János, Okosipar.hu