Egy lépéssel közelebb a valósághoz a szemétszedő űrrobot

A szerkezet tulajdonképpen egy távirányítású műhold, ami négy hatalmas karjával – vagy ahogy sokan hívják, karmával – lesz képes begyűjteni a Föld körül keringő, ma már életveszélyes mennyiségben jelenlévő hulladékot. Az eszközt a svájci ClearSpace készíti elő, és a rajtja egyre biztosabbá válik most, hogy az Európai Űrügynökség (ESA) támogatását is élvezi a projekt – osztotta meg a Gizmodo.

A ClearSpace megkapta az ESA jóváhagyását a programja felülvizsgálatára, vagyis az elképzelése, illetve a tervei elég jók ahhoz, hogy egy – nem is annyira távoli – napon valósággá váljanak. A koncepcióban egy óriási, négykarú robotizált műhold szerepel, azzal a céllal, hogy befogja, majd a bolygó légkörébe lökve gyakorlatilag elégesse a Föld körüli pályán keringő űrszemetet és különböző törmelékeket, amelyek például az életciklusuk végén magára hagyott műholdakból származnak.

A vállalat a héten jelentette be, hogy zöld utat kapott az ESA-tól, mindössze néhány hónappal azután, hogy tavaly októberben megfelelt a koncepció tesztelésén. A ClearSpace elmondása szerint most megkezdődhet a tervek véglegesítése, a berendezések összeállítása, és épülhet is a teljes méretű ClearSpace-1, amit 2026-ban már fel is lőnének feladatellátásra.

- Hirdetés -

 „Tapasztalt európai űripari csapattal és az ESA-val való szoros együttműködéssel sikerült hatékonyan és megfelelő technológiai alapokkal elérnünk ezt a fontos mérföldkövet” – írta közleményben Muriel Richard-Noca, a ClearSpace technológiai igazgatója és társalapítója.

Az ESA még 2019 szeptemberében bízta meg a svájci vállalatot a ClearSpace-1 projekt kidolgozásával – erre egy 86,2 millió eurós támogatásról szóló szerződést is írtak. Most úgy tűnik, hogy ha némi késéssel is, de megvalósulhat a négykarmú hulladékgyűjtő szatellit, ami először a Föld felszíne fölött több mint 800 kilométerre lévő Vega másodlagos hasznos teheradapter (Vespa) felső fokozatát fogja megcélozni. Ezt az ESA Vega névre hallgató űrrakétája hagyta maga mögött a fellövése után, 2013-ban.

Az ESA továbbra is erősen érdekelt abban, hogy visszaszorítsa az űrmissziók során Föld körüli pályán hagyott űrszemét mennyiségét – szögezte le a 2023-as davosi Világgazdasági Fórumon Josef Aschbacher, aki az ESA „zéró űrszemétpolitikája” mellett érvelt a találkozón. A beszéd előszele lehet annak az egyre többek által szorgalmazott szabályozásnak, ami arra kötelezné az űripari szervezeteket, hogy a küldetésük befejeztével tüntessék el a pályáról a maguk után hagyott hulladékot.

Gábor János, Okosipar.hu