- Hirdetés -

- Hirdetés -

Egyelőre veszteséges a munkagéprobot-specialista startup

Az ipari szereplők világszerte nagy érdeklődéssel figyelik a külső robotcsontvázakat és ügyes munkagépeket fejlesztő Sarcos Technology and Robotics Corporation munkáját. Bár a cég eleve csak 2023-ra ígérte az első szállításokat, azért aggasztónak tűnhet a több tízmilliós veszteség – hívta fel a figyelmet a The Robot Report.

Nemrég kiderült, hogy a több forradalmi robottechnológiai megoldással előállt Sarcos 34,1 millió dolláros veszteséggel zárta az előző év utolsó negyedévét, ami közel tízszerese az egy évvel korábban kimutatott adatnak (3,9 millió). A vállalat tényleg minden szempontból rosszabb anyagi helyzetbe került: a 2020-as évben 8,8 milliós bevételt termelt, míg 2021-ben már csak 5,1-et tudott felmutatni, miközben csaknem tripla akkora költéssel rendelkeztek: a kiadások 29,8 millióról 86,1-re ugrottak.

Mielőtt még bárki temetné az innovatív Sarcost, érdemes megjegyezni, hogy nagyrészt részvényalapú kompenzáció, valamint a nyilvános társasággá válásra fordított adminisztratív költségek dobták meg a nettó veszteség mértékét, vagyis nem váratlan visszaesésről van szó. Nyilván sokat fordítottak a katonai és logisztikai célú Guardian XO exo-csontváz, valamint az ipari alkalmazások VR-távvezérlésére fejlesztett Guardian XT avatárrobot gyártás-előkészítésére is. A két eszközt idén kezdik el kereskedelmi mennyiségben készíteni, hogy jövőre már kézbesíthessék őket a megrendelőknek.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Mindez remekül hangzik – ha egyelőre csak a leendő felhasználókat, és nem a részvényeseket kérdezzük, mert a Sarcos bejelentette az építőipari gépekre specializálódott RE2 Robotics felvásárlását is, 100 millió dollárért.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet