- Hirdetés -

- Hirdetés -

Egyre duzzad az IoT szerepe az iparban

A Farnell legfrissebb IoT-kutatása szerint a „dolgok internetéhez” kötődő fejlesztéseknek egyre nagyobb szerepe van az automatizálási és vezérlési alkalmazásokban, márpedig ezek nélkülözhetetlenek az ipar 4.0 megvalósulásához. A világjárvánnyal csak fokozódott az IoT ipari szerepe – elképzelhetetlen mértékben kapcsolódó világot eredményezett.

Az IoT alkalmazásokat legnagyobb előszeretettel használó három szegmens az ipari automatizáció (25 százalék), az otthoni automatizáció (18 százalék) és a mesterséges intelligencia (12 százalék). Annak ellenére, hogy az automatizálás és vezérlés kulcsfontosságú piaca az IoT-nek, csak rendkívül lassan kap szerepet az ipari szereplők körében, elsősorban a kiberbiztonsági aggodalmak (32 százalék) és az üzleti stratégia hiánya (30 százalék) miatt. A fejlesztést fontolgató válaszadók 29 százaléka azt osztotta meg a Farnell-lel, hogy a biztonsági szempontokat az elsők között veszi számításba, és 36 százalékuknál ezzel kapcsolatosan merül fel a legtöbb kérdőjel.

Az IoT legkézzelfoghatóbb előnye a hálózatba kapcsolt gépekből kinyert adat. Elképzelhetetlen mértékben kapcsolódó világunkban okosvárosok és -gyárak, otthonok és járművek futtatnak olyan rendszereket, amelyek adatokat cserélnek, majd tárolnak. Ez a képesség fokozza a bővülés, a profitnövelés és költségcsökkentés esélyét, miközben jobb minőséget, nagyobb hatékonyságot és prediktív karbantartást eredményez. Ezt a válaszadók közel fele (48 százalék) fel is ismerte, és a legfőbb indoknak tartja, amiért a saját üzemében bevezetné az IoT alkalmazásokat.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A tervezéshez 39 százalékuk már most is használ mesterséges intelligenciát, míg 47 százalékuk tervezi, hogy használni fogja. A gyártóknál leggyakrabban előforduló IoT eszközök ugyanakkor továbbra is a környezeti tényezőket figyelő érzékelők, úgymint hő- és nyomásmérők vagy páratartalmat, esetleg gázok jelenlétét kutató szenzorok.

Gábor János, Okosipar.hu
(Forrás és fotó: eeNews Europe)

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet