Egyre közelebb a teljesen automatizált gyártáshoz

Az ipar 4.0 valójában itt van már, vagy csupán álom még az önműködő gyár? Dukai Tamarával, az Unicomp Kft. fejlesztési vezetőjével beszélgettünk az ipar 4.0 és a modern gyárak aktualitásairól.

Amikor az interneten azt böngésztem, hogy pontosan milyen szolgáltatásokat nyújt az Unicomp Kft., azzal kellett szembesülnöm, hogy nehéz lenne néhány mondatban összefoglalni. Te hogyan tudnád összegezni, mivel foglalkoztok?

Amikor munkát kerestem, több dolog is megtetszett az Unicomp Kft.-ben. A tulajdonos szintén mérnök, ezért egy pillanatig sem éreztem úgy, hogy kilógok a sorból. Valamint jelenleg fiatal mérnökökkel és mérnökhallgatókkal is dolgozunk együtt, ezért a jövőképet is láthatjuk. Legfőképpen ipari vállalatoknak dolgozunk, ők keresnek meg minket az egyedi igényekkel, mi pedig teljesítjük azokat – mondja Tamara mosolyogva

- Hirdetés -

Az eddigi munkáim során olyan tapasztalatokat szereztem, amellyel például web-alapú fejlesztést nagyon gyorsan végre tudunk hajtani. A jelenlegi helyzetre reagálva egy komponens alapú dokumentumkezelő rendszert fejlesztettünk ki az egészségügynek. Erre nem sok időnk volt, de gyakorlatilag hamarosan készen állunk az üzemi tesztekre. Most kiemelten fontos, hogy minden papíralapú dokumentációt elektronikusak váltsák fel. Ezzel a vírus terjedése is lassul, de hozzátenném, hogy egy kórháznak érdemes ilyen irányba fejlődni a jövőben is.

Annak idején, amikor külföldön dolgoztam, hackathonokat rendeztek az „unatkozó” programozóknak; számomra ez a munkahely olyan, mintha folyamatosan zajlana ez a verseny, ami nagyon jót tesz a kreativitásnak.

Mit emelnél ki a sokféle munka közül?

Olyannyira különfélék a megoldásaink, hogy például a drón technológiától kezdve a virtuális kijelző rendszeren keresztül, rengeteg dologgal foglalkozunk. Több projektünk még kidolgozás alatt áll, ezért nem beszélhetek róla, de például egy műanyagsajtolással foglalkozó ügyfelünknél külön szenzor-rendszert építettünk, amely a sajtológép rendszert figyeli, és az anyag hőmérsékletváltozásának adatai alapján vezérli a hűtő rendszert. De mindez csupán egy kis szelet abból, hogy valójában mennyi mindennel foglalkozunk. Teljesen egyedi rendszereket kínálunk a partnereinknek.

Nagyon sok helyen olvashatunk az ipar 4.0-ról. Számotokra ez mit jelent?

A mesterséges intelligencia (MI) csak az egyik komponense az ipar 4.0-nak. Már ma is használunk olyan eszközöket, amelyeket MI vezérel, de a beviteli adatok minőségén múlik az, hogy mennyire képes jó döntéseket hozni. Az ember ugyan megvédi a fatális tévedésektől, de ha egy MI-t magára hagyunk, amely ipar 4.0-ás környezetben dolgozik, előfordulhat, hogy rossz jelzéseket kap például a hőmérsékletszenzoroktól, vagy a hálózat minősége nem megfelelő, és akkor minden a feje tetejére állhat. Szintet kell lépni az összes eszköz minőségében, a kábelektől kezdve a szenzorokon át a szoftver minőségéig, hogy egyáltalán beszélni lehessen a megvalósításról. Az egész rendszert úgy kell összehangolni, hogy az valóban úgy működjön, mint egy élő szervezet, és utánozni tudja annak reakcióit. Tehát minőségi előrelépésre van szükség, és olyan csapatra, amelyik ezt végre is tudja hajtani. Ebbe az irányba megyünk mi és szeretnék azzal dicsekedni, hogy nekünk pont egy ilyen minőségi csapatunk van.

Rengeteg fejlesztés pedig még nem került napvilágra…

Igen, nagyon sok olyan ötletünk van, amely vevőre vár. Ilyen például az okos farm megoldások, aminek az a feltételezés az alapja, hogy az okos otthon főleg a „gazdagok játékszere”, ahol például a jakuzzi hőmérsékletét szabályozzák. A mezőgazdaságban már olyannyira súlyos a munkaerőhiány, hogy ott a széles körű automatizálásnak óriási a jövője. Hogy a gazda az okostelefonján el tudjon intézni bizonyos teendőket, például a malacok, tyúkok etetését, vagy be tudja állítani a naposcsibék óljában a páratartalmat. Vagy az önműködő drón ház, amely kiszolgálja, védi és feltölti az önállóan járőröző, infravörös érzékelőkkel is ellátott drónokat.

Szoftverfejlesztőként mit gondolsz az automatizáció fejlődéséről?

Szép álom… Szerintem még egy ideig nem fog megvalósulni, pontosan azért, mert a MI túlságosan szűk látókörű. Nagyon könnyű egy MI-t becsapni rossz inputtal. Az irány már jól látható, egyre több eszközt tudunk automatizálni. De az ember még ellenőrző szereplőként jelen lesz, hogy ha valami rendelleneset észlel, be tudjon avatkozni.

Némethi Botond/NEW technology magazin