Egyre közelebb vagyunk a magyar űrkísérletekhez

A magyar kutatóűrhajós-missziót előkészítő szerződés és a megvalósításhoz szükséges hazai iparfejlesztési intézkedések és forrásigények 2021. július 30-án jelentek meg a Magyar Közlönyben. Dr. Ferencz Orsolya, az űrkutatásért felelős miniszteri biztos 2021. október 28-án jelentette be az űrhajóskiválasztási eljárás megindítását és egyben a program hivatalos elnevezését is, a HUNOR – azaz Hungarian to Orbit – projektet.

Az InnoElectro kiállításon dr. Ferencz Orsolya ismertette lapunkkal a magyar űrprojekt aktuális részleteit.

„Két pilléren nyugszik a HUNOR program. Egyrészt a személy kiválasztásán, megtalálásán és kiképzésén. Másrészt pedig az általa végzendő kísérletek, azaz a műszaki tartalom megfelelő kidolgozása. A nyílt jelentkezésre több ezer jelentkező adta le pályázatát, melyek közül 244 volt teljeskörűen értékelhető, és a formai követelményeknek is megfeleltek. Összességében elmondható, hogy szakmailag az összes magas színvonalat képviselt. Kizárólag a legjobb 48 kiválasztott vehet majd részt az Európai Űrügynökség (ESA) kiképzési programján. Ezt követően a minősítésük alapján, az amerikai NASA és a ESA közös döntése alapján négy fő kerül ki, amely azt az alakulatot alkotja, akik képesek lesznek arra, hogy a világűrben kísérleteket hajtsanak végre” – magyarázza dr. Ferencz Orsolya.

- Hirdetés -

A küldetés legfőbb célja a HUNOR program leírása szerint, hogy a magyar egyetemek, tudományos kutatóműhelyek és vállalkozások kísérleteit elvégezze és hazai fejlesztésű műszereket teszteljen mikrogravitációs környezetben.

„A HUNOR programon kívül más emberes repülési projekt keretében meghirdettük az azon ötletekre vonatkozó pályázati lehetőségeket, amelyek tudományos és technológiai kísérletekre vonatkoznak” – folytatja dr. Ferencz Orsolya. „A felhívás keretében várjuk azokat az ötleteket, demonstrációs, illetve ismeretterjesztő tevékenységekre vonatkozó javaslatokat, amelyek összhangban állnak a HUNOR program alapvető célterületeivel, azaz a következő témákban: kozmikus sugárzás és űrdozimetria, anyagvizsgálat és anyagtechnológia, űrélettan és űrmedicina, űrélelmezés, telekommunikációs technológiák, valamint tudományos ismeretterjesztés és oktatás.”

Némethi Botond, NEW technology magazin
(A cikk eredetileg társlapunk, a NEW technology magazin felületén jelent meg.)

Akár ez is tetszhet