- Hirdetés -

- Hirdetés -

Egyszerre nyúlik és gondolkodik: leutánozták a fejlábúak bőrét

A puhatestűek legfejlettebb csoportjára (köztük például a polipra vagy a tintahalra) jellemző bőr egyrészt nagyon érzékeny, másrészt rendkívül jól reagál az állat környezetére, tehát eleve nehéz művi úton reprodukálni, pláne ha ugyanolyan rugalmas végeredményt szeretnénk, mint az eredeti. Úgy tűnik, hogy a Pennsylvania Állami Egyetem tudósainak sikerült a bravúr – írja a Science Daily.

Az iskola – több együttműködő partnerrel – elérte, hogy az okosbőr ne csak rugalmas legyen, hanem ugyanolyan neurális kapcsolathálóval rendelkezzen, mint amilyet a természet produkált évmilliárdok alatt. A fejlábúak tulajdonságait utánzó eszközt a neurorobotika, a sebészet és a műszervgyártás területére szánják.

A fejlábúak bőre nagyon puha, mégis képes elviselni olyan összetett deformálódásokat, mint a tágulás, az összehúzódás, a hajlítás és a csavarodás. Mindemellett kognitív érzékelési és válaszadási funkciókkal rendelkezik, így érzékeli a fényt és reagál is rá, például úgy, hogy álcázza a tulajdonosát. Bár ezekkel a fizikai és kognitív képességekkel rendelkező mesterséges bőrök korábban is készültek, mindkét tulajdonságot nem ötvözték, magyarán egyik sem produkálta azt a kombinált fejlettséget, amitől mesterségesen intelligens, bioelektronikus bőreszköznek nevezhetnénk.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Cunjiang Yu egyetemi docens szerint csak úgy alkothattak egyszerre okos és rugalmas bőrt, ha a hozzá szükséges szinaptikus tranzisztorokat teljes egészében elasztomer anyagokból készítik el. Ez a megközelítés olyan eszközt eredményezett, ami sikeresen végrehajtja és fenntartja a neurológiai viselkedésmintákat, például a képérzékelést vagy a memorizálást – még akkor is, ha a nyugalmi állapothoz képest 30 százalékkal kinyújtják, esetleg megcsavarják. Ezek a gumiszerű félvezetők valóban a neurális kapcsolatokhoz hasonlóan működnek: kritikus fontosságú üzeneteket tudnak továbbítani a rendszerszintű szükségletekről – dacára azoknak a hatásoknak, amiknek kiteszik őket.

 „A kognitív funkciók mesterséges okosbőrbe építése sokféle területen hasznos lehet, ideértve a hordható neuromorf számítástechnikai eszközök, a mesterséges szervek, a lágy neurorobotika vagy a bőrprotézisek újgenerációs intelligens rendszereit” – magyarázta a professzor.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet