- Hirdetés -

- Hirdetés -

Éjjel-nappal mehet a gyártás a CNC-töltőtornyokkal

A KASTO raktározási rendszere teljesen új üzleti távlatokat nyit.

A félautomata és automata raktárrendszereket gyártó német cég bemutatta az UNITOWER-t, amelyet egyrészt puffertárolásra, másrészt pedig arra terveztek, hogy automatikusan adagolja a nyersanyagot a CNC-gépekbe, írja az Industrial Machinery Digest. Nem nehéz elképzelni, hogy ez mekkora rugalmasságot jelenthet az üzemeknek, ráadásul maximalizálhatják vele a gépek üzemidejét, produktivitását.

Az UNITOWER képes rá, hogy folyamatosan nyersanyaggal lássa el a gyártóberendezéseket. Ehhez csupán annyi kell, hogy az üzem dolgozói a maguk munkaállomásán raklapra rendezzék a feldolgozásra szánt darabokat. Nincs többé költséges leállás, hiszen a rendszer automatikusan működik, hosszú ideig, akár éjjel is. A gépkezelő tehát a munkaideje lejárta előtt még bekészíthet egy újabb adag nyersanyagot, elindítja a feldolgozást, aztán mehet haza, mert a rendszer a felügyelete nélkül befejezi a munkát.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Az UNITOWER CNC – a megfelelő mozgatóegységekkel és görgősínekkel – többféle beállító- és átadóállomáshoz automatikusan csatlakoztatható. A raktározó gépek transzferkocsival továbbítják a munkadarabokat a vezérlő által megadott pontra, míg a részben vagy teljesen befejezett darabokat visszaküldik köztes vagy végleges tárolásra.

A KASTO megoldásával akár 20 méteres rendszermagasságig bővül a tárhely, amivel minimális egységnyi területre maximális raktárkihasználtság jut. Nem elhanyagolható az sem, hogy az UNITOWER CNC akár 3 x 1,5 méteres raklapokat is kezel, a rakodási magasság pedig 170 cm-ig állítható, a lehető legjobb térkihasználás érdekében. A tárolórekeszek egyébként három tonnáig is terhelhetők, így gond nélkül raktározhatók a legnehezebb munkadarabok is.

A raklapokat kezelő tároló- és visszakeresőgépek előnye szinte leírhatatlan a páternoszter rendszerekhez képest, hiszen itt nem kell nagy készletegységeket egyszerre megmozgatni, elegendő csupán a megfelelő kazettát kikeresni. Jelentősen rövidül tehát a hozzáférési idő, és csökken az energiaköltség.

Az UNITOWER CNC-hez persze jár a KASTOlogic raktározási és termelési vezérlőszoftver is. Ez a program összehangolja a munkadarabokat a megfelelő gépekkel, folyamatosan figyeli, hogy a gyártáshoz minden eszköz rendelkezésre áll-e, felügyeli a termelési folyamatot, kiszámolja a teljesítés időpontját, és felállítja az optimális rendelési sorrendet. A segítségével az üzemzavarok is gyorsan, egyszerűen és távolról elháríthatók, vagyis a teljes termelési rendszer megbízhatóbban működik.

Összességében a KASTO olyan rendszerszintű megoldást alkotott, amivel minimálisra csökkenthető a munkadarabok kézzel történő kezelése, így redukálja a munkahelyi balesetek lehetőségét, és munkaerőt szabadít fel. A moduláris felépítésnek köszönhetően ráadásul szinte korlátozás nélkül bővíthető, ami nagy előny a dinamikusan fejlődő üzemek számára. Az UNITOWER CNC megtervezésénél a gyártó a saját üzemeiben szerzett tapasztalatokra támaszkodott, és praktikus, rendkívül fenntartható, gyakorlatilag minden ipari ágazatban hasznosítható automatizálási megoldást tett le az asztalra.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet