- Hirdetés -

- Hirdetés -

Eladó a privát szféra ingyenes házhozszállításért

Például az Amazon tudja, hogy mit rendelünk az interneten, milyen weboldalakat látogatunk, milyen ételeket eszünk, lassan már az egészségügyi adataink részleteit is ismerni fogja. Az emberek lemondanak a privát szférájukról ingyenes házhozszállításért és egyéb apróságokért – írja cikkében az Engadget.

A rengeteg adat megszerzése nemcsak rosszat jelenthet az emberiség számára, hiszen az elmúlt években a mesterséges intelligencia rengeteget segített például az orvosi, kommunikációs és logisztikai technológiák fejlesztésében.

A privát szféra védelme az MI világában

- Hirdetés -

A privát szférát, amit eladtunk ingyenes házhozszállításért, nem lehet visszavenni. A magánéletnek különböző formái vannak, az online esetében azokról az információkról beszélünk, amelyek a kibertérben találhatók. Azt gondolhatnánk, hogy a digitális magánéletünk már elveszett, túl sokat adtunk belőle olyan cégeknek, mint a Facebook és a Google. A problémát az jelenti, hogy rengeteg hálózatba kapcsolt eszközzel kötöttük össze az életünket: okosóra, okosizzó, kenyérpirító, hűtőszekrény és még sorolhatnánk. Ezek a készülékek mindent rögzítenek, amit teszünk, a szívverésünktől kezdve az ételfogyasztásunkig. A nap 24 órájában megfigyelés alatt áll az emberiség. A vállalatok információkkal rendelkeznek szokásainkról, ezáltal pontosabban tudják célozni a reklámokat.

Milyen visszaélések történhetnek az adatainkkal?

Számos potenciális buktatót rejt magában az, hogy az eszközeink adatokat gyűjtenek rólunk. A jövőben az egészségbiztosítási díj minden alkalommal megnövekedhet, ha kihagyunk egy tornaórát? Mi van, ha a hűtőnk túl sok egészségtelen ételt rendel? Vagy ha a munkáltató kirúg minket, mert az okosóra szerint túl sok időt töltünk a mosdóban?

A digitális énünket valótlan tulajdonságokkal ruházhatjuk fel, hazudhatunk preferenciáinkról, a névtelenség mögé rejtőzhetünk. Azt már megtapasztalhattuk, hogy a politikai pártok a virtuális lenyomatunk alapján manipulálták a preferenciákat. Képzeljünk el egy olyan közéleti közösséget, amely hozzáférhet mindenki vérnyomásra és szívverésre vonatkozó adataihoz. Még George Orwell sem merészkedett ennyire elereszteni a fantáziáját.

Adatainkat olyan magánvállalatoknak adjuk át, amelyek az ezáltal szerzett nyereség kis részét sem osztják meg velünk.

A digitális felejtéshez való jog

A fiatal generációk a közösségi médiában élik életük egy részét, minden bejegyzésüket archiválják. A leendő munkáltató vagy politikai ellenfél hozzáférésével előtérbe kerülhetnek a múltban történt botlások. Ez az egyik ok, amiért szükség van a digitális felejtéshez való jogra.

Az Európai Unió élen jár a technológiai ágazat szabályozásában. Az általános adatvédelmi rendelet (GDPR), a készülő digitális szolgáltatási törvény (DSA) és a digitális piaci törvény (DMA) jó példát jelentenek Európa vezető szerepére ezen a téren.

Mesterségesintelligencia-ügynök

Andrew Tarantola, a cikk szerzője egy feltevéssel zárta gondolatait: „A jövőben vajon olyan MI ügynökök védhetik a privát szféránkat, amelyek figyelik az eszközeinkre érkező és onnan kimenő adatainkat. S mindent megtesznek majd annak érdekében, hogy a rólunk szóló, általunk nem jóváhagyott információkat ne lehessen megosztani.”

Némethi Botond, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet