Elefántcsontszerű anyagot nyomtattak az új nyersanyagból

A neve az angol ivory, vagyis elefántcsont szóból képezve: Digory, és a belőle 3D nyomtatással előállított tárgyak megtévesztésig hasonlítanak a kihalás szélére került emlős agyarából készültekre. A találmány feleslegessé teheti a fennmaradt egyedek orvvadászatát, és megmentheti az enyészettől az agyarból készült műtárgyakat.

Az elefántcsontot évszázadokig használták különböző művészeti alkotások és dísztárgyak készítésére, de 1989-ben szerencsére széles körben betiltották a megszerzéséért indított vadászatokat. A legnagyobb szárazföldi emlős populációját ért katasztrofális hatástól eltekintve lássuk be: az idők során rengeteg értékes műtárgy keletkezett agyarból – ezek restaurálását szeretnék megoldani a Digoryval.

Az anyagot a bécsi TU Vienna egyik részlegén, a Cubicure GmbH-nál fejlesztették ki, írja a Science Daily. A 3D nyomtatással foglalkozó cég olyan high-tech megoldásban gondolkodott, ami nem sokban tér el a természetes agyar felépítésétől, így a Digory szintetikus gyanta és kalcium-foszfát sajátos elegye lett. A felhasználása forrón, folyékony állapotban történik, majd a 3D nyomtatás során UV-sugárzással edzik, amíg a kívánt formában meg nem szilárdul. A kész tárgy tetszés szerint csiszolható és színezhető, így teljesen hitelesnek tűnő elefántcsontalakot ölthet.

- Hirdetés -

A projekt egy mauerbachi templomban nyugvó 17. századi koporsóval kezdődött, mivel a készítésénél gazdagon használtak apró elefántcsont-díszítéseket (lásd a fenti képen). A mű az évszázadok során megkopott, és elveszett róla sok dekorációs elem – ezeket pótolták a textúráját tekintve szinte teljesen azonos Digoryból készült másolatokkal. A fejlesztésről doktori disszertációt író Thaddäa Rath elmondta: „Egy egész sor elvárásnak kellett megfelelni, hiszen az anyagnak nemcsak úgy kellett kinéznie, mintha elefántcsont lenne, hanem azzal azonos keménységet és merevséget, mindeközben pedig megmunkálhatóságot kellett produkálnia.”

A Cubicure csapata azóta újabb nyersanyagok kifejlesztésén dolgozik: a következő projekt várhatóan a fogászatban használt kerámia helyettesítése lesz.

Gábor János, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet