Elektromos akkumulátorral rendelkező teherkocsi a dán Coop-nál

Dánia legnagyobb kiskereskedelmi üzlethálózata, a Coop, egy akkumulátoros elektromos Scania tehergépkocsit alkalmaz majd a városi áruelosztási tevékenységében. Ez a legfrissebb példája annak, hogy a Scania haladó gondolkodású ügyfelekkel közösen fejleszt fenntartható közlekedési megoldásokat.

A megújuló bioüzemanyagokkal és hibrid elektromos megoldásokkal üzemelő nehézkategóriás járművek használata az egyik leghaladóbb országgá tette Dániát a fenntartható közlekedés terén. Mostantól akkumulátorról üzemelő, tisztán elektromos hajtású járművek is megjelennek az útjaikon. Az akár 140 kilométer becsült hatótávolságú Scania tehergépkocsi a tervek szerint 2021 első negyedévében áll majd üzembe a Coop vállalatnál. A hatótávolság gyorstöltési lehetőségekkel növelhető, például az áruk fel- és lerakodása közben.

„Túl lassan halad a zöld átállás a közlekedési ágazatban” – mondta Nicolaj Boysen, a Coop Danmark logisztikai igazgatója. „Ezért úgy döntöttünk, hogy magunk állunk ennek az élére, hogy felpörgessük a fejlődést és megmutassuk, ez egy járható út.”

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A szén-dioxid-kibocsátástól mentes üzemelés és a csendes elektromos hajtásnak köszönhetően jóformán nulla zajszennyezés révén az akkumulátoros elektromos tehergépkocsik ideálisak a városi elosztófuvarozásban. A forrástól a kerékig számított károsanyag-kibocsátástól mentes üzemelés előfeltétele, hogy az elektromos áram ne fosszilis energiaforrásból származzon, és ilyenek széles körben rendelkezésre állnak Dániában.

„A Scania továbbra is folytatja a beruházásokat és a fejlesztéseket a villamosítási megoldások terén, és már kezdjük elérni azt a fordulópontot, amikortól a villamosítási megoldások a nehézsúlyú áruszállításban önmagukban is életképes beruházásnak tűnnek ügyfeleink számára. A Coop fenntarthatósági célkitűzései összhangban állnak a mieinkkel, és örömmel várjuk ezt a szoros együttműködést, amely során közösen tesszük meg a villamosítás lépéseit” – mondta Anton Freiesleben, a Scania dániai értékesítési igazgatója.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A Scania 2020-ban mutatja majd be hivatalosan az akkumulátoros elektromos teherautóit. A vállalat már most is gyárt akkumulátoros elektromos buszokat és hibrid elektromos tehergépjárműveket, illetve autóbuszokat a megújuló bioüzemanyagokkal működő járműveinek széles választéka mellett.

A TEHERGÉPJÁRMŰ ADATAI:
  • Legnagyobb megengedett össztömeg: 20 tonna (A fülke-alváz nagyobb saját tömegét ellentételezi a dán kormány jogszabálya, amely akár 2 tonnával nagyobb össztömeget enged meg az akkumulátoros elektromos járműveknek)
  • Hajtásképlet: 4×2
  • Hajtáslánc: 230 kW teljesítményű villanymotor / 290 kW csúcsteljesítmény, kétfokozatú sebességváltó, 2150 Nm legnagyobb nyomaték
  • Energiatárolás: Li-ion-akkumulátor, 135 kWh felhasználható energia
  • Töltés: 130 kW legnagyobb teljesítmény, egyenáram esetén (CCS)
  • Hatótávolság: akár 140 km (fuvarfeladattól/üzemeléstől függően)
  • Elektromos mellékhajtás teljesítménye: 50 kW
  • Scania L-szériás városi fülke térdepléssel és az utasoldali ajtóban alul elhelyezett kiegészítő ablakkal

Scania

- Hirdetés -