- Hirdetés -

- Hirdetés -

Elektromos hajtások állórészeinek tisztítása

Professzionális tisztaság – csak levegővel

Bizonyos szkepticizmus volt a tekintetben, hogy a hibrid járművek elektromos hajtásainak állórészeihez szükséges tisztaság megbízhatóan elérhető-e, ha csak levegőt használnak tisztítóközegként. Az Ecoclean által tervezett alkalmazás-specifikus vegytisztító megoldás mostanra bebizonyította, hogy háromműszakos üzemben is működik. A teljesen automatizált tisztítási folyamat nemcsak jelentősen jobb tisztítási minőséget biztosít, hanem jelentős költségmegtakarítást is eredményez. A tisztítórendszer így már 0,7 év után megtérül.

A világszerte tevékenykedő ZF technológiai csoport személygépkocsik és haszongépjárművek mobilitási, valamint ipari technológiai rendszereit fejleszti és gyártja. A járművek mozgásszabályozása, integrált biztonság, automatizált vezetés és elektromobilitás négy technológiai területén a vállalat átfogó termék- és szoftvermegoldásokat kínál a már bejáratott járműgyártók, valamint az újonnan feltörekvő közlekedési és mobilitási szolgáltatók számára. A ZF a legkülönfélébb kategóriákban villamosítja a járműveket, és termékeivel hozzájárul a károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez, valamint a klímavédelemhez. A schweinfurti telephely az elektromobilitás irányító- és kompetenciaközpontja.

Legyen hatékonyabb automatizált folyamatok révén

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Csaknem tíz éve gyártanak elektromos hajtásokat hibrid és teljesen elektromos autókhoz a németországi üzemben. Kezdetben ezek csak kis sorozatok voltak, amelyekben az állórészeket a végső összeszerelés után kézzel tisztították. „Különböző intézkedésekkel, mint például a tisztítás utáni 100 százalékos szemrevételezéssel és a laboratóriumban végzett rendszeres tisztasági elemzésekkel biztosítottuk, hogy csak a tisztasági előírásoknak megfelelő alkatrészek kerüljenek ki a gyárból. Egyes esetekben azonban időigényes és költséges átalakításra volt szükség” – számol be Admir Kajevic, a ZF Schweinfurt Elektromobilitás Gyártásmérnöki részlegének gyártási mérnöke. Az elmúlt években a hibrid és elektromos járművek iránti kereslet meredek növekedése az elektromos motorgyártás kapacitásának jelentős növekedéséhez vezetett. A hibrid járművek állórészeinek kézi tisztítása ezért lényegesen több személyzetet igényelt, így a folyamat automatizálása mellett döntöttek. „Először is a közelben lévő különböző tisztítórendszer-gyártókkal beszélgettünk, akik CO2- és nedves-kémiai eljárásokat kínáltak nekünk. A friedrichshafeni központ egyik kollégája hívta fel a figyelmünket a monschaui Ecoclean sűrített levegős vegytisztítására. Vezetőségünk és alkalmazottaink azonban kezdetben szkeptikusak voltak a tekintetben, hogy az állórészek kritikus területein lévő 600 mikrométernél nagyobb részecskék tisztasági követelményeit csak sűrített levegővel lehet-e megbízhatóan teljesíteni” – emlékszik vissza Admir Kajevic.

A lineáris tengelyes portál megfogója (jobbra) az állórészt a száraztisztító rendszer kezelőkamrájába helyezi, amely speciálisan kialakított fúvószerszámokkal van felszerelve. A tisztítás 30 százalékkal rövidebb ciklusidő alatt megy végbe, mint a végső összeszerelés.
A kép forrása: ZF Friedrichshafen AG
Tisztítási eredmények amortizáció

Az Ecoclean a monschaui telephelyi műszaki központban elvégzett megvalósíthatósági tanulmányokon keresztül biztosította a bizonyítékot. A tesztbeállításhoz a rendszergyártó technikusai légkéseket és egy forgatóeszközt fejlesztettek ki, amelyek pontosan illeszkedtek a 300 mm átmérőjű állórészek kontúrjához. Ezen túlmenően az alkatrész-specifikus fúvókák további, szelektív alkalmazást tesznek lehetővé, többek között a sorja eltávolítását a becsavart műanyag gyűrű területén. A fúvókaformák 3D nyomtatással készültek, ami lehetővé tette a gyors és költséghatékony adaptálást. „A teszteken megtisztított állórészek tisztaságát értékeltük. Meglepett minket a jó és állandó tisztítási eredmény, ami már ebben a fázisban is jó és állandó volt, lényegesen kisebb szórás mellett, mint a kézi tisztításnál” – magyarázza a gyártómérnök. „Az Ecoclean professzionalizmusa és az általunk elvégzett amortizáció számítása is meghatározó volt a sűrített levegős száraztisztítás melletti döntésben. Megmutatta, hogy a befektetés megtérülése már 0,7 év után elérhető.”

Biztos automatizált tisztítás kapacitástartalékokkal

A végső összeszerelés után az állórészeket egy robot munkadarabtartókra helyezi tisztítás céljából. Ez egy szállítószalagon keresztül jut be a tisztítórendszerbe. Ott egy lineáris tengelyű portál megfogója eltávolítja az állórészt és behelyezi a kezelőkamrába. Ennek bezárása után elindul a tisztítási folyamat. Az előkezeléshez képest a tisztítást körülbelül 30 százalékkal rövidebb ciklusidő alatt kell elvégezni. „A rövidebb ciklusidő specifikáció miatt van kapacitástartalékunk a tisztításnál, amit gyorsított végösszeszereléssel tudunk kihasználni” – jegyzi meg Admir Kajevic.

A megtisztított állórészek végső ellenőrzésére szolgáló munkaállomás be van építve a vegytisztító rendszerbe. Nemcsak itt, hanem a műszakonként egyszer elvégzett laboratóriumi tisztasági vizsgálatok is igazolják a jó tisztítási eredményeket.
A kép forrása: ZF Friedrichshafen AG

Az alkatrészek újra szennyeződésének megelőzése érdekében egy speciálisan kialakított elszívó levegő rendszer állandó légáramot generál, amely tartósan kiüríti a levált részecskéket a kezelőkamrából. A tisztítási folyamattal párhuzamosan a portálrendszer megfogójának tisztítása egy lefúvató állomáson történik. Ez biztosítja, hogy az állórész kezelőkamrából történő eltávolításakor ne kerüljenek át részecskék a megfogón keresztül. Tisztítás után az alkatrész tiszta áruhordozóra kerül, amelyen egy integrált végellenőrző munkaállomásra szállítják. Itt egy dolgozó szemrevételezéssel szemrevételezi, melyhez a teljes munkadarabtartót kiemelik és az alkatrészt alulról is meg lehet nézni. Aztán irány a csomagoló állomás. A sűrített levegős száraztisztító rendszert 2021 júniusa óta használják háromműszakos sorozatüzemben a ZF Schweinfurtnál, és minden elvárásnak megfelel. „A kézi tisztításhoz képest az automatizált folyamattal jobb és stabilabb eredményt érünk el. Ezt igazolják a tisztasági elemzések, amelyeket műszakonként egy alkalommal végzünk el a VDA 19-es eljárás szerint. A tisztítási költségeket is mintegy 70 százalékkal tudtuk csökkenteni” – mondja a gyártómérnök.

A magas profit felkelti az érdeklődést

A ZF cégcsoporton belül elterjedt a hír a jó tisztítási eredményről, a magas költségmegtakarításról és a gyors megtérülésről. Ennek eredményeként Admir Kajevic ismételten felkeresik, hogy tájékoztatást adjon a sűrített levegős vegytisztítással kapcsolatos tapasztalatairól. A megoldással kapcsolatos elégedettsége már számos  új megkereséshez vezetett az Ecocleannél is.

Kapcsolat:

Ecoclean GmbH, Ingo Jansen, 52156 Monschau, Deutschland,

Telefon +49 2472 83-0, ingo.jansen@ecoclean-group.net, www.ecoclean-group.net

ZF Friedrichshafen AG, Admir Kajevic, 97424 Schweinfurt, Deutschland,

Telefon +49 9271 98-0, www.zf.com

Szerző: Doris Schulz

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet