Elektrosztatikus problémák az iparban

Életünkben jelen van az elektrosztatikus feltöltődés, de mindennapjainkban ez csak néha okoz kellemetlenséget. Az ipari termelésben azonban súlyos gondok forrása lehet: termékminőség, csökkenő termelési hozamok, selejt, ügyfél elégedetlenség, robbanásveszély. Emiatt szükséges ismernünk a jelenséget, az okozott problémákat, a megelőzés és a védekezés lehetőségeit, előírásait és eszközeit.

Az ipari automatizálás nagyon sok területén az elektrosztatikus feltöltődés felelős a munkafolyamatok során jelentkező zavarokért is. Por rakódik a felületekre, nem vagy rosszul ragadnak fel a címkék, összetapadnak a fröccsöntött alkatrészek, feltapadnak a munkadarabok a szállítószalagra. Bizonyos elektronikus alkatrészek, mint pl. chip-ek pedig teljesen tönkre mehetnek egy-egy véletlen földelés miatt. Ráadásul az elektrosztatikus feltöltöttség a dolgozók egészségére is komoly veszélyforrást jelenthet.

Az ilyen jellegű problémákra kínálnak megoldást az ionizátorok. Ezek a készülékek ionok kibocsátásával semlegesítik az elektrosztatikus töltöttséget. Az ipari automatizálás piacvezetőjeként különlegesen széles spektrumot kínál partnerei részére az SMC. A paletta az ionizátor rudaktól kezdve a precíz elektrosztatikus szenzorokon át a hordozható mérőkészülékig terjed.

- Hirdetés -

Az SMC technológiai központjának legújabb fejlesztése az új IZN10E, fúvókás ionizátor. Az új sorozat legfőbb előnyei a kompakt méret és a biztonság. A házba integrált elektromos tápellátás miatt az IZN10E csupán közönséges, 24 V DC tápfeszültséget igényel, így nincs szükség a hagyományos rendszerekre jellemző, nagyfeszültségű elektromos kábelekre. Ráadásul a ház mindössze 16 mm keskeny és így minden alkalmazáshoz jól illeszkedik. Használhatjuk a házba épített, vagy a 6-féle külső fúvókát is, az ionok legoptimálisabb célba juttatásához.

További előnye az automatikus üzemállapot kontroll. A készülék automatikusan jelez, ha az emittercsúcs karbantartásra szorul. A nagyfeszültségű rendszer meghibásodása esetén az ionizátor automatikusan leállítja az ionkibocsátást, és a hibára utaló, elektromos kapcsolójelet ad. Az IZN10E egység külső villamos vezérlőjelek fogadására is alkalmas, így a rendszerhez illeszthető pl. elektrosztatikus mérőszenzor is. Amennyiben a szenzor a kívánt értéknél alacsonyabb sztatikus feltöltöttséget mér, automatikusan lekapcsolja az ionizátort, illetve amennyiben a darab töltöttsége eleve a kívánt érték alatt volt, az ionizátor be sem kapcsol.

A házba rejtett emittercsúcs védett a véletlen megérintés ellen, szükség esetén tisztítható vagy cserélhető. A ház speciális kialakítása révén ezt csak feszültségmentes állapotban lehet megtenni.

Az ionizátorok használatával optimalizálható a semlegesítési folyamat, növelhető az üzembiztonság és csökkenthetők az üzemeltetési költségek.

További információkat kaphat online előadás keretében az SMC szakembereitől május 21-én 10:00-tól amire ITT tud regisztrálni.

A szeminárium során megismerheti az említett pontokat, és az SMC azon megoldásait, melyek segítségére lehetnek az elektrosztatikus feltöltődés okozta problémák megszüntetésében.

SMC