Élelmiszerhulladék konvertálása energiává

A StormFisher startup olyan üzleti modellt dolgozott ki, amely minden érintett számára előnyös. A vállalat összegyűjti az éttermekből, élelmiszerboltokból és más forrásokból származó élelmiszer-hulladékot, és egy „anaerob emésztésnek” nevezett folyamatnak veti alá, amely metánt termel, és ezt biogázként használják fel – írja a Springwise.

Az anaerob emésztés során baktériumokat használnak az élelmiszerhulladék lebontására. A baktériumok hulladéktermékként metánban gazdag biogázt bocsátanak ki. Ez a biogáz elégethető villamos energia vagy hő előállítására. Továbbá finomítható megújuló földgáz (RNG) előállítására, amely egyéb felhasználási lehetőségeket rejt magában. Azáltal, hogy az élelmiszerhulladékot nem helyezik a lerakókba, csökken a természetes bomlás során a légkörbe jutó metán mennyisége. A biogáz elégetése pedig kevesebb szén-dioxidot bocsát ki, mint a fosszilis tüzelőanyagoké.

A folyamat más szempontból is előnyös a StormFisher számára. Az élelmiszer elszállításáért fizetést kap, majd el tudja adni az üzemanyagot. A vállalat bevételének mintegy 60 százaléka az energiaeladásból, 40 százaléka pedig a hulladékfeldolgozás díjából származik. A cég továbbá emésztett hulladékból készült műtrágyát is gyárt és értékesít.

A StormFisher által használt technológia szerepet játszhat a megújuló energiára való átállásban. Bár nem tud annyit termelni, hogy kiváltsa a fosszilis tüzelőanyagokat, az RNG a megoldás része lehet, valamint csökkentheti a hulladéklerakókból származó kibocsátást. Brandon Gilroyed, a Guelphi Egyetem docense, aki az anaerob emésztést kutatja, azt mondja erről: „Önmagában nem megoldás, de mindenképpen része lehet az átfogó megoldásnak.”

A szén-dioxid-kibocsátás csökkentése és az új, megújuló energiaforrások megtalálása létfontosságú a globális felmelegedés mérsékléséhez. Az utóbbi időben egyre többféle anyagot használnak fel bioüzemanyagok előállításához, és egyre többféleképpen használják fel a különböző üzemanyagokat.

Némethi Botond, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet
https://www.okosipar.hu/wp-admin/post.php?post=7773&action=edit#