Élen az IBM és a Meta: 50 cég szövetkezett a biztonságos AI-fejlesztésért

Képünk illusztráció!

Az IBM-mel és a Facebook-Instagram-WhatsApp hármast üzemeltető Metával az élen több mint 50 vállalat alapította meg az AI Alliance-t, amelynek célja, hogy iránymutatásokat és lehetőségeket teremtsen a nyílt, biztonságos és felelős mesterséges intelligencia fejlesztéséhez. Ami a nagy hardverszolgáltatókat illeti, az AMD és az Intel szerepel a listán, ugyanakkor nagyon szembetűnő például az Nvidia hiánya.

A szoftveres technológiákban utazó cégeknél szintén vannak biztató nevek, mint a fentebb írt Meta vagy a Sony és a Red Hat, viszont a szegmens más óriásai, köztük a Google, az Amazon vagy a Microsoft kihagyták a lehetőséget, hogy megjelenjenek a szövetségben.

A szervezet az AI-technológiák fejlesztőit, akadémikusait, valamint a mesterséges intelligencia alkalmazóit és kormányzati szervezeteket tömöríti. Az egyik alapító, az IBM szerint az AI Alliance elősegíti az együttműködést és az információmegosztást a gyorsabb és inkluzívabb innováció támogatása érdekében. Ez segítene a konkrét kockázatok azonosításában és mérséklésében is, mielőtt egy AI-terméket szabadon engednek a világban.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

„Az AI Alliance cselekvésorientált és határozottan nemzetközi; a célja pedig az, hogy mindenhol lehetőségeket teremtsen, olyan intézmények sokszínűségén keresztül, amelyek úgy alakíthatják az AI fejlődését, hogy az jobban tükrözze társadalmaink igényeit és összetettségét” – közölte az IBM.

Az AI Alliance a következő projekteket tervezi elindítani vagy fejleszteni: teljesítményértékelés, szabványok, AI-szabályozás, eszközök (beleértve a biztonságot, a védelmet és a bizalmat szolgáló eszközöket), különböző modalitásokkal rendelkező modellek, AI hardveres gyorsító ökoszisztéma, oktatás és képzés. „Mindezt a tagok által irányított munkacsoportok létrehozásával fogjuk megvalósítani, amelyek egy irányítótestületnek és egy technikai felügyelőbizottságnak kötelesek beszámolni” – közölte az IBM.

Gábor János, NEW technology

- Hirdetés -