Elérkezett a digitális forgácsolóműhelyek ideje

Amikor fémmegmunkálásra gondolunk, akkor általában a gépekre fókuszálunk – milyen teljesítménnyel bírnak, mennyi az élettartamuk, hogyan tudjuk minél jobban kihasználni – és még megannyi kérdésre. Az ipar 4.0, a modern gyártás viszont más irányba tereli a figyelmünket, a fejlesztések már nem feltétlenül a berendezésekről szólnak, sokkal inkább a kiegészítésekről, amelyekkel hatékonyabbá tehetjük a termelést.

A mindennapi életben, akármihez nyúlunk, akármilyen eszközt veszünk a kezünkbe, az közvetlenül vagy közvetetten kapcsolatban van a forgácsolással. Ha az autóra, a repülőgépre vagy akár a vízcsapra gondolunk, ezek mind a fémmegmunkálás termékei.

A digitalizáció és automatizáció áthatja ezt az iparágat is, a XXI. századi információs technológiával korszerűvé válik a gyártás.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Digitalizáció a DMG MORI olvasatában

Minden folyamat – tervezés, gyártás-előkészítés, gyártás, gyártásfelügyelet, karbantartás, szerelés, oktatás – újragondolására, a teljes digitalizációra van szükség. 2013-ban indult útjára a CELOS rendszer 11 alkalmazással, ami mára 27-re bővült. Ez egy, a gépbe integrált vezérlés-kiegészítés, amely hasonló elvre épül, mint az okostelefonokban található különböző applikációcsomagok: kategóriákra van osztva, és a teljes folyamatot átfogja. A CELOS kapcsolatban áll a vállalatirányítási rendszerrel, a raktárkészlet és a bejövő áru kezelésével, a számlázással, a logisztikával, így válnak a műveletek digitálissá, szervesen integrálva a gyártásba.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A gép státusza: kapcsolatban

Ahhoz, hogy a digitális csomag működni tudjon, kapcsolatban kell állniuk egymással az eszközöknek: az alkalmazások között kommunikáció alakul ki, amely folyamatos és biztonságos. Számos olyan forgácsolóműhely létezik, ahol nem csak a DMG MORI eszközeivel dolgoznak, az adatvesztés, a hackelés pedig állandó veszélyt jelent az internetre csatlakoztatott berendezések esetében. A cél mégsem a japán-német gyártó által készített berendezések izolálása, hanem a hatékony gyártás elérése, ezért is specializálódott a CELOS valamennyi márkára.

Tudja a jobb kéz, mit csinál a bal

Napjainkban az információknak állandóan rendelkezésre kell állniuk, ez kulcsfontosságú kérdés. A CELOS-rendszerbe csatlakoztatott gépek folyamatosan visszajelzést küldenek, ezért mindig naprakész adatokkal tudunk döntéseket hozni, a szükséges módosításokat végrehajtani.

A CELOS frissítésével közös csatorna nyílt az egymástól függetlenül dolgozó rendszerek között.  Folyamatos, naprakész információáramlással segíti a munkafolyamatokat, a szervezés és előkészítés gyorsabbá, rugalmasabbá, hatékonyabbá és kiszámíthatóbbá válik. A digitalizáció tehát még nyereséges is lesz.

Informatív üzenet száll az éterben

Óriási haszonnal jár, ha tudjuk, hogy éppen melyik gép dolgozik, és milyen állapotban található: előkészítésre, alkatrészre, alapanyagra, szerszámozásra, átállásra vár, vagy esetleg meghibásodott. A felügyeletet a Messenger applikáció teszi lehetővé, ami valós, online képet nyújt az üzemben található gépek státuszáról. A műhelyben kijelzőn kísérhetjük figyelemmel a folyamatokat. Az adatok továbbíthatók bármilyen mobileszközre, tabletre, okostelefonra, laptopra – a karbantartás vagy a gyártásvezetés munkatársai pedig nyomon követhetik a munkafolyamatokat.

Az adatgyűjtés napjainkban elengedhetetlen. A teljesítmény monitorozásával – a gép milyen állapotban, kondícióban van, mennyi kenőanyagot használ, milyen mértékű vibráció keletkezik, az adott tengelyen milyen terhelések, forgácsoló erők jelentkeznek, amelyek a gép aktuális állapotát mutatják – olyan adatokat nyerünk, melyek segítségével megfelelően tudjuk kialakítani a karbantartási tervet. A felügyelet ettől kezdve digitálissá válik, nincs többé szükség gépnaplók írására.

Személyes ügyfélportál

A my DMG MORI tulajdonképpen online regisztráció az ügyfelek számára. Itt megtalálható minden információ, azaz szervizriportok, gépkönyvek, rajzok, dokumentáció, valamint az összes szerviztevékenység után a szervizriport automatikusan ebbe a rendszerbe kerül. Ezen a portálon keresztül be tudjuk jelenteni a szervizigényünket, alkatrészt rendelhetünk, tracking funkcióval követhetjük a szállítást. Ezzel az ingyenes szolgáltatással „minden egyben” megoldást nyer a felhasználó, ráadásul bármennyi gép integrálása lehetséges.

A karbantartás mestere

A WERKBLiQ beépített szerviz- és karbantartási platform nemcsak az elvégzett munkát dokumentálja, hanem segítségével már a karbantartások tervezését és ütemezését is digitálissá tehetjük. A cél az, hogy akkor kezdjünk szervizfolyamatba, amikor mi szeretnénk, és ne akkor, amikor már „tüzet kell oltani”.

A DMG MORI-nál már régóta használnak hotline szolgáltatást: az ügyfél felkeresi őket telefonon, és bemutatja a géppel kapcsolatos hibát. Ebben a helyzetben számos tényezőtől függ az információ minősége, például a segítséget kérő munkatárs és a felhívott fél szakértelmén. A szervizkamera alkalmas videókonferencia-hívásra is, így hatékony távkarbantartás valósítható meg, hiszen ugyanazt látja az ügyfél és a szervizben a számítógép előtt ülő kolléga.

Digitalizáció programozás nélkül

A TULIP rendszer közös felületet biztosít a könyvviteli, bérszámfejtési és HR-feladatok számára. Olyan digitális platform, amelyen különösebb programozói ismeretek nélkül jobban össze tudjuk fogni a folyamatokat. Műveleti utasításokat, tréninganyagokat tesz digitálissá. A képernyőn követhetjük, milyen művelek elvégzése szükséges a folyamat során. Zöld és piros ledekkel pedig visszaigazolást küld a rendszer, így a hibázási ráta meglehetősen alacsony.

Digitális iker

Valós idejű, dinamikus mozgásokat képes szimulálni ez a rendszer, amely nemcsak a gépről, hanem a hozzátartozó automatizációról, a teljes szisztémáról is szól. Még mielőtt gyártásba adjuk az adott alkatrészt, szimuláció elvégzése szükséges. Ilyenkor minden olyan kockázatos dolgot megvizsgálhatunk rajta, ami megmunkálás közben keletkezhet, és ezzel egy részletes folyamatanalízist kapunk, még mielőtt valóban forgácsolni kezdenénk. A digitális iker révén egy olyan optimalizált technológia kerül ki a gyártócellára, ami magas fokú termelékenységet eredményez, és 100%-os biztonságot nyújt. Ennek köszönhetően pedig az adott cella életciklusa hosszabb és kiszámíthatóbb lesz.

Mesterséges intelligencia a fémmegmunkálásban

A mesterséges intelligencia (MI) által segített gyártás az up2parts segítségével történik, korábban begyűjtött tapasztalati adatbázis alapján. A MI egy javaslattal áll elő, milyen testmodellből, milyen alapanyaggal, milyen forgácsolási paraméterekkel lehet a leggyorsabban, a leggazdaságosabban a kívánt alkatrészt előállítani.

Ha ezeket az eszközöket, digitális alkalmazásokat, technológiákat következetesen beépítjük és használjuk, egy digitális forgácsolóműhelyt kapunk végeredményül. Ezt egészítsük ki automatizálással, additív gyártástechnológiával, minősített beszállítópartnerekkel, és a modern gyártás összes komponense a rendelkezésünkre áll.

Némethi Botond/NEW technology magazin

- Hirdetés -