Életmentő lehet: készül egy viselhető okoseszköz, ami kimutatja a vérveszteséget

Külső, viselhető okoseszköz kifejlesztésével oldanák meg az Arkansasi Egyetem kutatói, hogy idejekorán felismerhető és pontosan nyomon követhető legyen egy sérült személy belső és külső vérzése. Ez azért lenne óriási szó, mert a vérzéses sokk jelenleg a megelőzhető halálozások vezető okozója a baleseti ellátásban: a meglévő módszerek gyakran nem képesek kimutatni a vérveszteséget a sokk kialakulásáig, vagyis a vérzéssel kapcsolatos állapot korai felismerése és kezelése kritikus fontosságú lenne a túlélés javítása szempontjából.

A kutatócsoport egy olyan mobil eszközt tervezett, ami képes érzékelni a vérnyomás hullámformáit, ezek pedig korrelálnak az erekben keringő vérmennyiséggel (az ún. intravaszkuláris térfogattal), vagyis megállapítható belőlük a vérzés miatt csökkenő vérmennyiség. Ez lehetővé tenné az elsősegélynyújtók vagy a kórházi személyzet számára, hogy pontosabb méréseket kapjanak és jobban időzített, pontosabb ellátással reagáljanak.

A csapat először gépi tanulási modelleket és algoritmusokat fog kifejleszteni a nyomásjelek elemzéséhez – számol be a The Engineer. Ez magában foglalja a tanulási algoritmusok optimalizálását kis mennyiségű adattal, a valós idejű szoftverek kifejlesztését és a fiziológiai adatokon alapuló modellek létrehozását. A csoport ezután prototípust készít és kifejleszt egy költséghatékony viselhető eszközt a vérveszteség észlelésére, majd végül klinikai vizsgálatokon keresztül teszteli azt, viselhető konfigurációban.

- Hirdetés -

A csapat végső célja egy olyan eszköz kifejlesztése, ami kevesebb, mint 6,5 négyzetcentiméteres, és 100 dollár alatti áron forgalomba hozható, így gyakorlatilag a világ bármely mentőszolgálata vagy kórháza megengedhetné magának.

Gábor János, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet