Elkerülhetetlen: jönnek a gondolkodó robotok

A mesterséges intelligencia új korszakot nyit a gyártófolyamatok számára

A mesterséges intelligencián (MI) alapuló gyártási folyamatok nagy áttörés előtt állnak, mutatott rá néhány friss példával illusztrálva állítását a Robotics & Automation News. A cikk szerint a hardver és a MI megfelelő párosítása gyakorlatilag bármely ipari szegmensben gyorsabb, pontosabb és költséghatékonyabb működést eredményez. A technológia főleg azon ágazatok számára jelenthet hegyomlásszerű változást, amelyek nem azonos termékek sorozatát állítják elő (mint az autók vagy elektronikai cikkek gyártói), hanem sok különböző standarddal dolgoznak. Ezek közé sorolható például az élelmiszer- és divatipar, vagy épp a gyógyszerészet.

A lap elemzése szerint a robotika megoldásai eddig azért nem terjedtek el széles körben, mert a MI-t nélkülöző gépek nem intuitívak, így nem is képesek kiszolgálni az említett gyártókat. A játékszabályokat most azok a tech cégek változtatják meg, amelyek a robotok számára önálló gondolkodást és cselekvést lehetővé tevő szoftvereket készítenek. Segítségükkel a gépek képessé válnak különböző típusú elemekkel dolgozni, tehát a gyártást hatékonyabbá, gyorsabbá és olcsóbbá tenni, úgy, hogy mindeközben emberi „kollégáik” biztonságára is vigyáznak.

A Solomon 3D tajvani startup akkor került a figyelem középpontjába, amikor 2019-ben megkapta a Kínai Nemzetközi Ipari Vásár (CIIF) Robotika és Rendszerdizájn Díját az AccuPick 3D készülék szoftveréért. A programnak köszönhetően a robotkar beavatkozás nélkül képes tárgyakat felismerni, mozgatni és rendszerezni. Az OMRON egyik új eszköze ugyancsak méret, forma és tömeg alapján alkalmazkodik a tárgyakhoz, de ugyanez a cég előállt egy öndiagnosztikát végző, vagyis a javításokat és karbantartásokat előre jelző robottal is. Talán még figyelemre méltóbb a Veobot fejlesztése: a Veo Freemove-val olyan mesterséges intelligenciát használó szoftvert készítettek, amely ipari robotoknak tanítja meg a biztonságos viselkedést emberek közelében. Ezek a lenyűgöző MI-megoldások csak az elsők, amelyek a következő évek során átveszik az uralmat a gyártófolyamatokban, vallja a cikk.

- Hirdetés -

Gábor János, Okosipar.hu
(Kép: Shutterstock)

- Hirdetés -

- Hirdetés -