Elkészült az első környezetbarát habszifon – lecserélték benne a mérgező gázt

A Cambridge-i Triple Line Technology (TLT) startup kifejlesztette a világ első környezetbarát habszifonját, ami a szokásos dinitrogén-oxid (N2O) helyett sűrített levegővel vagy nitrogénnel is tölthető – írja a The Engineer.

A tejszínhab népszerű kiegészítője mindenki reggeli italának, de az előállításának jelenlegi módszerei komolyan terhelik az ökoszisztémát, hiszen nem elég, hogy jórészt egyszer használatos aeroszolos palackokban vásárolják az emberek és a viszonteladók (míg a kávézók főleg töltőballonból adagolják), a dinitrogén-oxid közel 300-szor erősebb üvegházhatású gáz, mint a rettegett szén-dioxid.

A Starbucks 2018-as jelentése szerint az N2O használata a tejszínhabkészítés során a vállalat globális (Üvegházhatású Gáz Protokoll alapján meghatározott) Scope 1 kibocsátásainak felét tette ki, ami majdnem 160 millió kilotonnának felel meg, évi 67 millió acél töltőballon használatával.

- Hirdetés -

A TLT most bemutatta a TLT-Foamer-t, ami az első környezetbarát habszifon, sűrített levegővel vagy nitrogénnel. Ezek a gázok mikrobuborékokat hoznak létre, amelyek átmérője 100 mikron alatt van, így alkalmasak a kávés italokhoz szükséges tejszínhab és habosított tej készítéséhez, de nem terhelik a légkört.

Mark Nicmanis, a cég társalapítója elmagyarázta, hogy a hagyományos tejszínhab készítése során az N2O a termékben oldódik, és nyomáscsökkenéskor kiforr, ami a gáz térfogatának jelentős növekedését okozza, így felhabosítja a terméket. Ezzel szemben a sűrített levegő vagy nitrogén nem oldódik jól élelmiszerekben, így hagyományos szifonban nem is eredményez habosítást. De az új technológia olyan áramlási útvonalgeometrián alapul, ami egy specifikus folyadék-gáz arányt biztosít: a gázok alternáló kanyarulatokon haladnak át, kis buborékok válnak ki belőle, és ez egy homogén végterméket hoz létre.

A TLT-Foamer használói szerint az új szifonnal készült tejszínhab textúrája nagyon hasonló a hagyományos módszerrel készített habhoz. Az új rendszer segítségével változtatható a gáz mennyisége, így a hab sűrűsége is. A TLT szifonját kis töltőballonokkal lehet feltölteni, de kompresszorral, gázpalackkal vagy nitrogéngenerátorral is használható, ami megszünteti az egyszer használatos töltőballonok gyártásának, szállításának és ártalmatlanításának szükségességét. A vállalat szerint az új technológia nemcsak a kávézókban, hanem más kiskereskedelmi és ipari szektorokban is alternatívát nyújthat az egyszer használatos habosító aeroszolok helyett.

Gábor János, Okosipar.hu