Ellátásilánc-trendek: India, Európa és Észak-Amerika lehet az „új Kína”?

Árgus tekintetek pásztázzák a feltörekvő piacokat, ahogyan a logisztikai és ellátási lánc szakértői is folyamatosan keresik a kínálkozó lehetőségeket, innovációkat, ezzel is felvéve a bokszkesztyűt a bizonytalan globális gazdasági környezettel szemben – írja az Inbound Logistics.

Ezek a szakemberek és cégvezetők következetesen ódzkodnak a recessziótól, azonban kendőzetlenül hallatják aggodalmaikat a megemelkedett költségek miatt is, és arra számítanak, hogy az ellátási láncok kiköltöztetése Kínából egy olyan trend, ami 2024-ben sem törik meg – derül ki az Agility Emerging Markets Logistics Index nemrég közzétett adataiból.

A forrás az országokat általános versenyképességük alapján rangsorolja logisztikai erősségeik, üzleti adottságaik és digitális felkészültségük alapján. Olyan tényezők kerülnek górcső alá, amelyek vonzóvá teszik őket a harmadik fél – logisztikai szolgáltatók, szállítmányozók, légi- és tengeri fuvarozók, forgalmazók és befektetők – számára.

- Hirdetés -

Íme a 2024-es index néhány kulcsfontosságúként idézett megállapítása:
  • India, Európa és Észak-Amerika olyan népszerű célpontokká váltak, ahová idén és a 2024-et követő esztendőkben is előszeretettel tervezik a termelés áthelyezését Kínából.
  • A vezetők nagy százaléka megnövekedett kockázatot és csökkenő profitot lát a feltörekvő piacokban.
  • Sokan úgy látják, hogy India mint termelő és felvásárló piac egyaránt előtérbe kerül, de e területen történő komolyabb előrelépés visszaveti a nem megfelelőként értékelt infrastruktúrája és a korrupció.
  • Sokan az afrikai beruházások növekedését prognosztizálják.
  • 66%-uk szerint az éghajlatváltozás olyan elkerülhetetlen tényező, amellyel számolni kell, sőt, az már jelenleg is érzékelteti hatását a vállalkozásokra.

Vörös István, NEW techonolgy

Akár ez is tetszhet