Elon Musk bionikus emberei az agyukkal irányítják a mobiltelefonjukat

Az Elon Musk által alapított Neuralink 2019-ben nyilvánosságra hozta tervét, mely szerint az agyi implantátumaikat bénulásos betegeken is elkezdik tesztelni. Ha az idei tesztek sikerrel járnak, 2021-re akár elérhetővé is válhat ez a titokzatos eszköz.

A bénulás az izomfunkció elvesztése a test egyes részein, mely teljes vagy részleges is lehet, a test egyik vagy mindkét oldalán előfordulhat. Az izomfunkció leállását nagyrészt idegi betegségek, autoimmun betegségek, Bell-bénulás, stroke vagy különböző traumák okozzák. Elon Musk új technológiájának segítségével a bénulással élő betegek irányítani tudják a számítógépeket és az okostelefonokat, illetve az eszközökből fogadhatnak is jeleket.

Egy évre a „hatmillió dolláros embertől”

- Hirdetés -

Egy 1970-es évekbeli tévésorozatban, a „Six Million Dollar Man”-ben (Hatmillió dolláros ember) a főszereplő űrhajós súlyosan megsérül, ezért különböző bionikus implantátumokat kap. Új karral, két új lábbal és új bal szemmel szerelik fel, amelynek köszönhetően még korábbi önmagát is meghaladja: a beavatkozás emberfeletti erőt, sebességet és látást ad neki. Musk ezt a történetet felidézve úgy fogalmazott a Neuralink implantátumáról, hogy „a hatmillió dolláros ember létrehozásától már csak egy év választja el az emberiséget.”

Forrás: Neuralink

A Daily Star arról számolt be, hogy az elektródákat olyan korszerű eljárással és módon illesztik az agyhoz, hogy kívülről észre sem lehet venni. Az eszköz elméletileg bármilyen károsodott területet megjavíthat az agyban, és helyreállítja a végtagok működését – ráadásul valamivel olcsóbban teszi majd mindezt, mint hatmillió dollár.

Fejlettebb, mint tavaly

Több nemzetközi médiumban is megjelent a hír, hogy a Neuralink eszközéhez a kutatók egy olyan chipet is kifejlesztettek, amellyel akár a függőséget és a depressziót is sikeresen lehet kezelni. Sajnos a részletekről egyelőre nem sokat tudni, de az biztos, hogy a vállalat nem áll meg az eddig elért eredményeknél.

A jelenleg ismert Neuralink-készülék átmérője körülbelül 3 cm, akkumulátorral, Bluetooth-csatlakozóval és töltővel rendelkező részre és az agyba illesztett ultra vékony elektródákra tagolódik. A csatlakozónak köszönhetően összeköthető lesz az implantátum viselőjének mobiltelefonjával és számítógépével is, ami további lehetőségeket teremt mind a felhasználó, mind pedig a kutatók számára. A készülék nemcsak a bénulást szenvedetteknek, hanem különböző agyi sérülésekkel élő embereknek is segíthet a jövőben, például epilepsziában, stroke-ban, izomszabályozási zavarokban, memóriazavarban és látáselégtelenségben szenvedőknek. Mindez azért lehetséges, mert a készülék gyakorlatilag helyettesíti azokat a neuronláncokat, amelyek sérülés vagy betegség miatt megszakadnak.

Musk úgy véli, hogy az emberi túléléshez elengedhetetlen a számítógépek és az agy közötti kapcsolat létrehozása.

Hegyi Heni, Okosipar.hu
(Forrás: Dailymail.co.uk)

- Hirdetés -

- Hirdetés -