Először dobott le tengeralattjáró elleni torpedót egy drón

Sok a kérdőjel a drónok és más, önvezetésre képes technológiák katonai alkalmazása kapcsán: mindig arról folyik a vita, hogy meddig nem fegyver egy ilyen gép, és mikortól az. A BAE T-600 efelől legalább nem hagy kétséget. A komoly hasznos tömeget szállító drón megemel, célba juttat és az ellenségre is dob egy nehézfegyvernek számító torpedót. Ez az első olyan fejlesztés a világon, ami egy NATO gyakorlat keretében is sikeresen végrehajtotta a légicsapást.

A BAE Systems és a Malloy Aeronautics fejlesztette BAE T-600 tengeralattjárók ellen bevethető torpedók szállítására és ledobására alkalmas. A kompakt kisautó méretű drón képességeit a portugál partoknál tartott katonai gyakorlat, a REPMUS (Robotic Experimentation and Prototyping with Maritime Uncrewed Systems, azaz Robotizált Kísérlet és Prototípustesztelés Tengeri, Személyzet nélküli Rendszerekkel) keretében tesztelték, 15 másik NATO partnerrel együtt. A személyzet nélküli légi rendszer (UAS) kifejezetten nehéz hasznos teher szállítására készült: 200 kilogrammot visz, akár 80 kilométeres hatótávon belül, 140 km/h sebességgel.

A vállalatok közleménye alapján a világon először dobtak le tengeralattjárót elhárító torpedót egy drónról. „A T-600-as demonstráció célja olyan technológiák kifejlesztése, validálása és bemutatása, amelyek az új tervezésű T-650-es, teljesen elektromos nehéz teherhajó-rendszerre alkalmazhatók, katonai, kereskedelmi és humanitárius célokra”. A T-650 a két cég szerint már sokkal jelentősebb képességekkel fog bírni, például automatizált logisztika és utánpótlás-szállítás, sérültek evakuálása vagy tengeralattjárók elleni hadviselés terén.

- Hirdetés -

Gábor János, Okosipar.hu
Főkép forrása: https://www.baesystems.com/en/article/t-600-electric-uncrewed-demonstrator-aircraft-achieves-significant-milestone-at-nato-exercise