- Hirdetés -

- Hirdetés -

Emelkedik az elektromos autók száma Magyarországon

Az elektromos autók eladási aránya folyamatosan növekszik. Egyes országokban gyors ütemben, míg máshol lassabban terjed az új hullám. Hazánkban is gyarapodik az árammal hajtott gépjárművek értékesítése. Megnéztük, milyen léptékben történik ez, illetve mely országok a vezetők ebben az irányvonalban. 

A világ elektromos autói 

Nem meglepő módon, meglehetősen nagy különbségek vannak globális szinten az elektromos autók piacánKínát és Norvégiát érdemes kiemelni mint vezető államokat ezen a téren. Az ázsiai országban éves szinten meghaladták az egymillió eladott darabot, az arányokat tekintve pedig a skandináv nemzet jeleskedik, ugyanis ott minden második értékesített autó elektromos. De érdemes még megemlíteni más országokat is, ahol kiemelkedő számokat láthatunk – például: Izland, Svédország, Hollandia és Finnország. (2018-as adatok alapján.) 

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Globális trend, globális őrület 

A járműiparban több gyártó kooperációt indított versenytársával annak érdekében, hogy tovább fejlesszék az elektromos meghajtásokat. Jól szemlélteti ezt a direkciót a következő néhány példa: a Honda és Motors Cruise Automation, a Ford és Volkswagen, a BMW, illetve Volkswagen és Daimler triójának együttműködése. Az eladási arány pedig igazolja a nagy gyártók befektetését, ugyanis a fogyasztói igény folyamatosan növekszik. 

Magyarországon is bővülés tapasztalható 

A 2019-es évben több mint 40%-kal növekedett az előző évhez képest az elektromos autók értékesítése Magyarországon. Tavaly 1803 darab új villany meghajtású gépjárművet adtak el a forgalmazók hazánkban – ami tulajdonképpen rekordot jelentő szám 

Külön érdekesség, hogy a vásárlók túlnyomó része magánszemély volt, illetve az importőröktől származó információk szerint a hivatalosan cégnévre kötött szerződések mögött is gyakran egyautós vásárlások állnak. 

Sokszor kérdéses a vevő motivációja, több oka is lehet az elektromos autó vásárlásának: egyrészt a környezet védelme, másrészt az állami és önkormányzati kedvezmények megszerzése. Főként ez utóbbi ösztökélte jobban a vásárlóerőt hazánkban. 

Érdemes szót ejteni a vidék-város viszonylatról is. A forgalmazók eddigi tapasztalatai szerint folyamatosan emelkedik az eladások száma a vidéki lakosság körében is – amit főként annak a javára írnak, hogy megnőtt az elektromos autók hatótávolsága.  

A családi autók előretörése 

Az adatok alapján egyre több családi autót vásárolnak a tisztán elektromos meghajtású személygépkocsik közül. Az eladási arány növekedése ebben az esetben is annak köszönhető, hogy igénybe vehető kifejezetten a családok számára kialakított gépkocsivásárlási kedvezmény, amely összevonható az elektromos autók beszerzésére érvényes kedvezménnyel. 

Némethi Botond, NEW technology magazin

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet